Amnesty International: “Amerikaanse overheid intimideert verdedigers van mensenrechten”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De Amerikaanse overheid intimideert iedereen die zich aan de grens met Mexico inzet voor de verdediging van de mensenrechten. Dat meldt Amnesty International dinsdag in een nieuw rapport.

Volgens Amnesty maken de ministeries van Binnenlandse Veiligheid en Justitie in de VS zich schuldig aan het afschrikken van militanten, advocaten, journalisten en vrijwilligers die de schendingen van de mensenrechten van asielzoekers aankaarten. “De administratie van president Donald Trump richt zich tegen de verdedigers van de mensenrechten en waagt zich zo op het pad van het autoritarisme”, benadrukt Amnesty, dat 23 getuigenissen verzamelde.

Volgens de organisatie worden de verdedigers van mensenrechten onderworpen aan onder meer ondervragingen, beperkingen van de bewegingsvrijheid en fouilleringen. “Ze vertellen allemaal dat de Amerikaanse autoriteiten aan de grens met Mexico hun macht misbruiken om onderzoeken uit te voeren zonder bevelschrift, en reizigers ondervragen over hun financiën en hun professionele netwerken. In plaats van die mensen aan te vallen, zou de regering beter naar hen luisteren”, aldus Amnesty.

Door gjs
AANGERADEN