Ruzie, ongelukken en uitstel: 25ste James Bond lijkt wel rampenfilm

Foto: BELGAIMAGE

De productie van de 25ste James Bond-film begint stilaan zelf op een filmscenario te lijken. De ongelukken stapelen elkaar op en de release moest daardoor al meermaals worden uitgesteld. Afgelopen weekend volgde nog een nieuwe tegenslag: de 71-jarige zangeres en actrice Grace Jones trapte het af. Eerder vertolkte Jones de venijnige May Day in View to kill, de veertiende Bond-film uit 1985, en sinds april gingen geruchten rond over een cameo in film nummer 25. Maar toen Jones afgelopen weekend op de set arriveerde en daar te horen kreeg hoe bescheiden haar rol wel was, voelde ze zich beledigd en liet ze de crew doodleuk zitten.

Het lijkt stilaan wel de druppel die de emmer kan laten overlopen. In intussen al ruim twee jaar voorbereiding heeft 007 het op de set moeilijker dan in de films zelf. Een overzicht van het Bond-brokkenparcours:

24 juli 2017: Officiële bevestiging van de 25ste James Bond-film: die zou op 8 november 2019 in première gaan.

16 augustus 2017 : Daniel Craig bevestigt dat hij voor de vijfde en laatste keer in de huid van Bond zal kruipen. Eerder zei hij nochtans dat hij nog liever zijn polsen oversneed dan opnieuw 007 te spelen, al zou hij het voor het geld wel overwegen. Zo geschiedde.

21 augustus 2018: Regisseur Danny Boyle haakt af na een meningsverschil over het script.

6 september 2018: Cary Fukunaga wordt de nieuwe regisseur. De release wordt uitgesteld tot 14 februari 2020.

Voorjaar 2019 : De release schuift een tweede keer op, nu naar 8 april 2020. Crewleden maken zich zorgen over het script dat nog steeds niet is afgewerkt. Extra scenaristen worden ingeschakeld.

13 mei 2019: Daniel Craig blesseert zijn enkel nadat hij uitglijdt op de set. Hij vliegt naar de VS voor een operatie en is twee weken buiten strijd. Dat zorgt voor een praktisch probleem: tegenspeler Rami Malek start met andere filmopnames wanneer Craig opnieuw kan opnemen.

4 juni 2019: Een crewlid raakt gewond als de gecontroleerde explosie van een vuurbal misloopt.

18 juni 2019: Medewerkers klappen uit de biecht over regisseur Cary Fukunaga: hij zou al eens uren te laat gekomen zijn omdat hij te druk aan het gamen was op zijn PlayStation.

23 juni 2019: Een man wordt opgepakt voor voyeurisme in de damestoiletten van de Pinewood Studios, waar een deel van de Bond-film wordt opgenomen.

30 juni 2019: Grace Jones ziet haar te bescheiden rol niet zitten en vertrekt meteen van de set.

Door vama