Naast Cavendish baalt ook Vermote: “Ik heb in mei drie weken voor niets getraind”

Foto: BettiniPhoto©2018

Hij is nog een schim van de topspurter van ­weleer, dus als een echte verrassing komt de niet-selectie van Mark Cavendish (34) voor de Tour niet. En ook al is hij een vechter en mag je Cav nooit afschrijven, zijn toekomst hangt nu toch echt aan een zijden draadje. Naast De Brit werd ook onze landgenoot ­Julien Vermote gepasseerd bij Dimen­sion Data.

In de Ronde van Slovenië werd hij vorige maand nog op minuten gereden. Dat was al een indicatie dat Dimension Data Mark Cavendish niet zomaar zou meenemen naar de Tour. Ook al trok hij daarna op stage in Oostenrijk om de conditie voort scherp te stellen. Finaal hakte ploegmanager Doug Ryder de knoop door: geen Manx Missile aan de start in Brussel zaterdag.

Cavendish is al twee jaar op de sukkel met het Epstein-Barrvirus, een herpesvirus dat het afweersysteem aantast en nooit volledig uit het lichaam verdwijnt. Zijn laatste zege dateert van 8 februari 2018 in de Dubai Tour. Dit jaar kwam hij niet verder dan een derde plaats in een sprint in de Ronde van Turkije. Toch bleef de Brit hopen op beterschap, gedreven om het record van 34 ritzeges in de Tour van Eddy Merckx te evenaren. Cav zit aan dertig.

De sprinter heeft het zelf erg moeilijk met zijn niet-selectie, zo maakte hij gisteravond duidelijk in enkele tweets. “Wat kan ik zeggen? Ik ben er het hart van in dat ik niet naar de Tour mag dit jaar. Zoals ik steeds in mijn carrière heb gedaan, werkte ik naar een vormpiek toe. Dat heeft bijna altijd geleid tot resultaten. Zeker in de speciale wedstrijd die de Tour is, waar mijn 30 ritzeges mijn carrière hebben vormgegeven.” Hoewel de teleurstelling erg groot is, zegt Cavendish toch “te zullen supporteren voor zijn teamgenoten”.

Dimension Data rekent in de Tour op Giacomo Nizzolo als sprinter.

Het is de eerste keer sinds 2006 dat Cavendish niet aan de start van de Tour zal verschijnen. Vraag is: kan hij volgend jaar terugkeren? De Brit moest dit jaar al zwaar inleveren bij Dimension Data en is einde contract. Welk team gelooft nog in hem? Maar Cavendish werd eerder al afgeschreven, en verbaasde in 2016 met vier sprintzeges. De Brit heeft ook nog een rekening openstaan met de Olympische Spelen. In Rio moest hij in het omnium tevreden zijn met zilver, na Fernando Gaviria. Hij zwoer in Tokio revanche te nemen. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar met Cav weet je nooit.

Vermote einde contract

Ook onze landgenoot Julien Vermote, goed bevriend met Cavendish, blijft thuis. “Of dit iets te maken heeft met de niet-selectie van Cavendish? Dat weet ik niet, ik heb eigenlijk geen uitleg gekregen, maar het kan”, reageert de 29-jarige West-Vlaming. “Ik had er zo naar toegewerkt en ben zwaar ontgoocheld dat ik er niet bij ben. Zeker met de start in Brussel, dat is toch uniek. Ik heb in mei voor niks drie weken getraind op de Sierra Nevada.”

Vermote heeft wel geen goed voorjaar achter de rug. “Ik ben ziek geworden in de Ronde van de Algarve, maar wou toch starten in het Belgische openingsweekend. Dat zorgde echter alleen maar voor meer schade, waarvan ik niet meer kon herstellen. Dan loop je achter de feiten aan.” Het wou trouwens niet alleen bij Vermote niet vlotten, heel het team draait dit seizoen vierkant. “Ja, het is opvallend. Hoe dat komt? Tja, mochten we dat weten…”

Vermote ruilde twee jaar geleden Quick Step voor Dimension Data om meer zelf zijn kans te kunnen gaan. “Ik vind dat ik toen de juiste keuze maakte. Vorig jaar was ik wel goed in het voorjaar, won bijna Kuurne-Brussel-Kuurne en reed enkele mooie ereplaatsen. Ik wil best wel nog knechten, maar ik kan meer dan op kop rijden van het peloton. Dat werk werd zeer gewaardeerd door Patrick Lefevere, maar ik wil blijven mijn eigen kans kunnen gaan. Ik ben einde contract, maar heb wel al contact gehad met andere teams. Ik ga alles op een rijtje zetten, het globale plaatje bekijken en dan de beste beslissing nemen. Het missen van de Tour is uiteraard een domper, maar er zijn nog wel mooie koersen dit seizoen. De Ronde van Groot-Brittannië en de BinckBank Tour, bijvoorbeeld.”

Tourselectie Dimension Data: Giacomo Nizzolo (Ita), Edvald Boasson Hagen (Noo), Steve Cummings (GBr), Michael Valgren (Den), Roman ­­ Kreu­ziger (Tsj), Lars Bak (Den), Reinardt Janse van Rensburg (ZAf) en Ben King (VSt).

Door Werner Bourlez,Werner Bourlez
AANGERADEN