Geert Bourgeois: “Steun voor von der Leyen zal van programma afhangen”

Bron © BELGA

Ursula von der Leyen Foto: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbi

Kersvers Europees parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) spreekt zich voorlopig nog niet uit over steun in het Europees parlement voor de toekomstige voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Hij waarschuwt wel dat de Duitse een eurofederaliste is en dat het daarom afwachten wordt met welk programma ze naar het parlement zal komen.

Bourgeois prees von der Leyen woensdagochtend op Radio 1 als een “knappe dame” - ze spreekt bijvoorbeeld drie talen - die “alle capaciteiten heeft om het voorzitterschap op zich te nemen”. Bourgeois vindt het ook mooi dat voor het eerst een vrouw aan het hoofd zal staan van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Toch moet von der Leyen nog de steun krijgen van het Europees parlement. Bourgeois spreekt zich nog niet uit over eventuele steun. “Ik zeg niet neen en ik zeg niet ja”, aldus Bourgeois. “Ze is een eurofederaliste die pleit voor meer bevoegdheden voor de Europese Unie. Wij willen dat alleen als het een meerwaarde biedt. We gaan haar beoordelen op het programma waarmee ze naar het parlement komt. Er zijn de laatste jaren wat vertrouwensbreuken geweest met Europa en het is belangrijk dat vertrouwen terug te winnen”.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent