Wat werd er gezegd op de persconferenties? Titelverdediger Geraint Thomas hoopt dat het “geen open Tour” wordt

© BELGA

Zaterdag is het zover: vijftig jaar na de eerste Tourzege van Eddy Merckx zakt het grootste wielerspektakel af naar Brussel voor de start van de 106de editie van de Ronde van Frankrijk. De 22 aanwezige teams staan allemaal met hun eigen ambities aan de start. Hieronder krijg je zo snel als mogelijk in het kort de inhoud van wat ze op hun respectievelijke persconferenties te vertellen hadden.

Sportredactie

Team Ineos

Belangrijkste renner: Geraint Thomas en Egan Bernal

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen?

Geraint Thomas: “Ik hoop dat het helemaal geen open Tour wordt”, aldus Thomas. “Ik hoop gewoon dat een van ons wint, laat er dan maar weinig gebeuren. Mijn grote rivalen? Fuglsang springt eruit met zijn jaar. De broers Yates zijn sterk maar ook Nibali, Jumbo-visma, Movistar...”

Egan Bernal: “Ja ik ben nog jong. Maar ik word omringd door een sterk team met veel ervaring. Alles gaat veel gemakkelijker als je zo’n jongens naast je hebt. Ik moet hen gewoon volgen en zij brengen me in de positie waar ik moet zijn. Ik ga rustig met dat leiderschap om en maak me geen zorgen. De ploeg is klaar.”

Bahrein-Merida

Belangrijkste renner: Vincenzo Nibali

Belgen: Dylan Teuns

Dylan Teuns: “Op de eerste plaats wil ik ervan genieten. De kers op de taart, dat zou een mooie ritoverwinning zijn - dat weet iedereen. Dat zou fantastisch zijn. We hebben , met die podiumplaats in de Giro gezien dat Nibali nog altijd in staat is om te winnen. Als de vermoedens van veel mensen waar zijn dat er meer open kansen gaan zijn in het klassement, dan kan dat alleen maar positief zijn voor hem, alhoewel dat ik dat toch enigszins betwijfel.”

© BELGA

“Ik heb nog niet met Nibali zelf gepraat over wat hij eventueel van mij verwacht. Ik weet wel dat ik soms vrijheid zal krijgen. Het is belangrijk dat de ploeg toch op meerdere paarden wil wedden: het klassement en ook wat mooie resultaten. Dat speelt alleen maar in mijn voordeel als ze die tactiek hier ook doortrekken. De kansen zullen zich voordoen, maar de benen moeten ook meewillen. Er zijn wel een aantal etappes waarin er kansen liggen, ik moet het nog eens nauwkeurig bekijken. Vorig jaar waren er grote ontsnappingen met meer dan twintig renners. Als dat opnieuw voorvalt, moet ik daar zeker inzitten.”

CCC

Belangrijkste renner: Greg Van Avermaet

Belgen: Greg Van Avermaet en Serge Pauwels

Wat hebben zij te vertellen?

Greg Van Avermaet: “Winnen in de ploegentijdrit zal moeilijk zijn, een plaats in de top vijf moet er toch inzitten. Van op trainingskamp in december zijn we daar al mee bezig. Dat is altijd ons paradepaardje geweest en dat hopen we door te trekken met deze ploeg. In mijn carrière heb ik al meer dan tien ploegentijdritten gewonnen. Dat was sowieso te danken aan goeie ploegmaats, maar we gaan proberen een goed resultaat te rijden.”

© BELGA

“Ik wil eerst de dag zelf afwachten: kijken hoe snel er gekoerst wordt, wanneer de ontsnapping gevormd wordt. En daarnaast is de kans groot dat het een massasprint wordt. Nadien zie ik vier à vijf mogelijkheden voor mij: Epernay, Colmar en dan nog twee à drie etappes in het midden van de Tour. Eens de gele trui een beetje gesetteld is op Planche des Belles Filles is het misschien wel een beetje meer open koersen. Daar heb ik in het verleden van kunnen profiteren om in een ontsnapping te gaan. Die ritten zijn vrij lastig, maar ik heb het voordeel dat ik soms ook wel nog een goeie klimmer ben en daar nog het verschil kan maken.”

Deceuninck-Quick Step

Belangrijkste renner: Elia Viviani

Belgen: Dries Devenyns en Yves Lampaert

Wat hebben zij te vertellen?

Ploegmanager Patrick Lefevere: “Wij gaan niet meer alleen al het werk doen om de vluchters terug te pakken. We hebben de voorbije jaren altijd onze verantwoordelijkheid genomen. Vaak waren wij het enige team dat op kop reed en op de vluchters joeg. We kregen vaak weinig of pas heel laat steun in de achtervolging. Nu hebben we inderdaad geen Tim mee. Je moet een selectie maken en bepaalde keuzes maken. De eerste man die op kop zal rijden, is Kasper Asgreen. We weten dat hij sterk is en we hopen dat de andere teams daar niet van profiteren. Er zijn nog sprintersploegen. Dan denk ik aan Jumbo-Visma en Lotto, zij moeten ook mee helpen. Gaan we minder op kop rijden? Normaal wel, misschien moeten we wel eens dat risico nemen en niet altijd de meid van dienst zijn.”

© BELGA

Yves Lampaert: “Ik zal hier in de eerste plaats in een dienende rol fietsen. Ik denk dat ik in Zwitserland mijn selectie voor de Tour heb verdiend. Door die zege in de tijdrit, maar ook door mijn werk voor de sprint. Ik moet hen zo ver mogelijk brengen in het slot, de laatste kilometer maar in Zwitserland lukte het zelfs eens tot op 400 meter. Als ik niet in de sprints aan de bak kom, zal ik ook mijn werk voor de ploeg doen. Ambities heb ik nauwelijks. De tijdrit in Zwitserland won ik, maar die in Pau is toch andere koek. Daar gaat het wel omhoog en omlaag. Dus ik dicht me daar niet zo veel kansen toe. Ik weet ook niet hoe ik me dan zal voelen, hoeveel werk ik dan al heb gedaan voor het team. Misschien ben ik tegen dan al zo moe, dat ik me in de tijdrit een beetje spaar. Het is nog ver, ik ben er nu nog niet mee bezig. De focus ligt op de openingsrit en de ploegentijdrit. Die staat ook met stip aangeduid, we hebben daar iets te verdedigen.”

Astana

Belangrijkste renner: Jakob Fuglsang

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen:

© Photo News

Jakob Fuglsang: “Het doel is op het podium staan. En dat zou mogelijk moeten zijn met mijn sterke ploeg achter mij. De droom is de Tourzege, maar laten we niet vergeten dat de winnaar van vorig jaar er wel bij is en dat Ineos de ervaring heeft om zo’n wedstrijd te controleren. Als Thomas de vorm heeft van vorig jaar, zou het wel eens een minder open Tour kunnen zijn dan iedereen denkt. Of ik fris ben? Na de Dauphine was ik een dag thuis en daarna ben ik vertrokken op hoogtetraining, natuurlijk hebben we niet overdreven daarmee. Daar ben ik een week gebleven, vervolgens zijn we de Alpenritten gaan verkennen. Daarna was ik enkele dagen thuis om mijn dochters verjaardag te vieren en nu zit ik hier. Het is moeilijk in te schatten of je in de zware laatste Alpenweek alleen het verschil kan maken. Je kan niet al te veel afwachten - denk ik. Daarnaast heb je ook nog bonificatieseconden. Enkele seconden kunnen het verschil maken, als de verschillen in het klassement niet al te groot zijn. Er zijn immers ook minder kilometers tegen de klok. Maar er is zondag wel een ploegentijdrit. Onze acht renners zitten qua niveau erg dicht bij mekaar aan. Ik ben er zeker van dat we daar een degelijke tijdrit kunnen neerzetten en niet te veel tijd verliezen. Winnen? Dan zou ik echt verbaasd zijn.”

AG2R

Belangrijkste renner: Romain Bardet

Belgen: Oliver Naesen

Wat hebben zij te vertellen?

Ploegmanager Vincent Lavenu: “We zijn dit jaar spijtig genoeg nog niet gespaard gebleven van pech. Met Dillier, Domont en Latour moeten we drie renners missen die vorig jaar wel aan de start stonden van de Tour. Bovendien kwamen met Gallopin en Cosnefroy twee Tourrenners ten val op het Franse kampioenschap. We zijn hier in deze Tour met twee doelen: Romain Bardet bijstaan voor een klassement en ritzeges najagen met de andere renners in de ritten die door de heuvels en de bergen gaan. We zijn niet louter gefixeerd op één doel.”

Oliver Naesen: “De Bosberg en de Muur in het parcours opnemen is mooi, maar zijn voor de versiering. Ze zullen weinig of geen invloed hebben op de koers. Ik kijk er naar uit een van de komende jaren eens een echte mini Ronde van Vlaanderen te mogen rijden. Er is iets veranderd in de tactiek. Voorbije jaren was het alles op Romain en daarmee basta. Het klassement van Romain blijft ons hoofddoel, maar de andere vrijbuiters mogen ook hun kans gaan. Het is beter voor iedereen. Er zal minder stress zijn in de groep. De eerste etappe zal ik wel nog een hele dag Romain in mijn wiel meekrijgen. Ik word zijn gids in de Vlaamse Ardennnen.”

“We hebben dit jaar van de ploeg meer vrijheid gekregen om in bepaalde ritten proberen te scoren, maar stel je daar niet veel bij voor. Het zal vooral à l’improviste zijn. In de ritten die geen sprint zijn en niet aankomen op een echte col, zullen er voor de start drie renners aangeduid worden die hun kans mogen gaan. Hopelijk levert het iets op.”

LEES OOK. Romain Bardet rekent zich tot de Tourfavorieten maar: “Er zijn nog steeds een tiental kandidaten voor de eindzege”

Movistar

Belangrijkste renner: Alejandro Valverde en Nairo Quintana

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen?

Alejandro Valverde: “Natuurlijk heeft een renner zoals ik altijd ambitie. Maar hier is dat niet voor het geel, maar met een duidelijk doel, het team aan de gele trui helpen. Ik ga me de volle 100 procent inzetten voor hen. Het zal wellicht een open Tour worden nu Chris Froome en Tom Dumoulin niet van de partij zijn en dat hoeft niet in ons nadeel te zijn. De sfeer is ook goed in het team en we starten met vertrouwen. Dat hebben we altijd op die eerste persconferentie, maar ik maak me sterk dat de ploeg nu nog wat meer garanties heeft dan andere jaren. We wonnen de Giro met Carapaz, Mikel Landa finishte er als vierde. Nairo heeft zich enorm goed voorbereid en staat scherp. Ze zijn beiden klaar voor deze Tour, we staan hier met een stevig blok en er heerst rust in het team, want we hebben de Giro al op zak. Mijn gewicht? Ik krijg inderdaad veel opmerkingen dat ik zo mager ben. Ik ben wel wat afgevallen, heb een dieet gevolgd, eigenlijk vooral om te zien wat het zou geven. Maar nu maakt iedereen zich precies wat zorgen. Ik zal wat anders moeten beginnen eten.”

© REUTERS

Lotto-Soudal

Belangrijkste renner: Caleb Ewan

Belgen: Tiesj Benoot, Tim Wellens, Thomas De Gendt, Jens Keukeleire, Jasper De Buyst, Maxime Monfort.

Wat hebben zij te vertellen?

Caleb Ewan: “Elke jonge renner wil graag in de Tour staan. Ik ben opgegroeid met deze wedstrijd, ik dacht dat het de enige koers van het seizoen was (lacht). In Australië werden er immers destijds niet zo veel wedstrijden uitgezonden. Hier heb ik dus jaren van gedroomd. Bovendien start de Tour in België, thuisland van onze sponsors. Aangezien de Tour niet meteen zal starten in Australië, is het op een na beste van start gaan in het land van je sponsor. Daarnaast krijgen sprinters ook niet vaak een kans op de gele trui bij de eerste etappe. Nu is dat wel het geval en dus moeten we er volledig voor gaan. Stress? “Ik voel me relax, ik denk dat de spanning nog moet stijgen. En daarbij, dat is voor iedereen hetzelfde. Er zijn veel snelle jongens die aanspraak kunnen maken op ritzeges. Dat maakt het ook lastiger, want zo kom je moeilijk in de goede positie.”

Ewan werd enkele weken geleden voor het eerst vader. “Het was zeker niet ideaal dat die bevalling tussen Giro en Tour viel. Maar ik ben er goed mee omgegaan, de vorm is er nog steeds. Geen zorgen.”

Trek-Segafredo

Belangrijkste renner: Richie Porte

Belgen: Jasper Stuyven

Wat hebben zij te vertellen?

Jasper Stuyven: “Mijn voorjaar was dramatisch en ook daarna waren de resultaten niet goed. Maar nu voel ik mij goed. Ik ben blij met mijn huidige conditie. De Ronde van Zwitserland (vorige maand, red) heb ik heel goed afgewerkt en ik kijk uit naar de start. Ik heb veel meer vrijheid dan vorig jaar. Dat is mooi, maar massasprints in een Tour zijn heel moeilijk, zeker als je alleen zit. De pure, vlakke massaspurten zijn ook niet echt mijn ding. Ik kijk meer uit naar de iets lastigere dagen. Ik denk dat er vier of vijf kansen liggen voor mijn type renner, wat veel is voor een grote ronde. De start in Brussel geeft zeker een extra dimensie aan deze Tour maar ik betwijfel of het mij veel voordeel zal geven. Elke ploeg verkent het parcours gedetailleerd. Misschien zal ik iets beter de bochten kunnen aansnijden, maar meer voordeel verwacht ik er niet uit te halen. Vorig jaar greep ik in Mende net naast de bloemen. Ik denk er nog wel eens aan terug. Die dag had ik een van mijn beste dagen ooit op de fiets. Ik deed alles wat ik moest doen, zat tegen mijn limiet. Het is waar dat het steekt maar ik heb nog grote ontgoochelingen gekend.”

Wanty Gobert

Belangrijkste renner: Guillaume Martin

Belgen: Aimé Degendt, Kevin Van Melsen, Frederik Backaert, Xandro Meurisse

Wat hebben zij te vertellen?

© Photo News

Ploegmanager Jean-François Bourlart: “Aimé Degendt is een jonge renner, die zijn eerste Tour gaat rijden. Hij krijgt de kans om bij ons op dit niveau zijn kunnen te tonen. Frederik Backaert rijdt zijn tweede Tour en rijdt al zes jaar bij ons. Hij is de ontsnappingskoning van ons. Hij heeft ook de eerste ritten goed verkend. Xandro Meurisse is ook een debutant, maar hij heeft getoond dat hij het internationale niveau zeker aan kan. Dat toonde hij ook in de Dauphiné met een top 15 en zijn selecties op het EK en WK vorig jaar. Guillaume Martin is onze klimmer. De laatste weken was hij dicht bij een zege in de Dauphiné, ook op het Frans kampioenschap was hij er zeer dicht bij, maar dat waren wel tekens van hoogvorm. Yoann Offredo heeft veel ervaring en is onze wegkapitein. Hij moet ervoor zorgen dat Guillaume heelhuids de eerste week overleeft. Christian Odd Eiking rijdt zijn tweede Tour en is al een heel jaar omnipresent in elk koers. Hij is een zeer belangrijke pion in de heuvelritten en heeft ook nog een sterke sprint. Kevin Van Melsen is een jeugdproduct van de veloclub van Ath, onze thuisbasis. Hij is niet de man om de finale te rijden, maar wel een harde werker die de andere renners zal ondersteunen en moet proberen ook een paar keer in de goeie vlucht te gaan. Andrea Pasqualon is onze sprinter, maar ook een puncher. Vorig jaar zagen we hem al vaak terug in de top tiens van de uitslagen.

“We willen graag opnieuw de vluchten kleuren en de koers dynamiteren. We rijden graag in de aanval. We hebben dat zo de voorbije twee jaar aangepakt en willen dat graag opnieuw doen. Dit jaar willen we iets ambitieuzer zijn en dromen van een ritzege. Met Guillaume Martin en Xandro Meurisse hebben we twee renners die daartoe zeker in staat zijn. Ons derde doel is om met acht renners Parijs te halen.”

Team Sunweb

Belangrijkste renner: Michael Matthews

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen?

Ploegmanager Iwan Spekenbrink: Er zijn hier acht steengoede renners gepresenteerd, met wie we een goed doel hebben geformuleerd. Een ander doel dan we oorspronkelijk hadden. Maar we gaan ervoor. Wat die ambitie is? Etappes winnen!”

Kopman Michael Matthews: “Na Zwitserland heb ik mijn zinnen kunnen verzetten op de mountainbike. Ik heb wat sprinttraining gedaan, in de gym gezeten en achter de motor gereden. Ik moet nu voor de snelle en lastige finales gaan. De groene trui? Voor de groene trui had ik echt wat meer training nodig gehad dan een week zoals nu. Destijds had ik echt een lead-out, waar veel op getraind was. Nu niet. Maar we zullen zien.”

Jumbo-Visma

Belangrijkste renner: Dylan Groenewegen en Steven Kruijswijk

Belgen: Wout van Aert en Laurens De Plus

Wat hebben zij te vertellen?

Laurens De Plus: “Ik kijk er enorm naar uit. Uitvallen in de Giro was een grote ontgoocheling. Ik had heel hard toegeleefd naar die Giro. Mijn conditie was ook super goed, maar wellicht heb ik iets opgeraapt op de luchthaven of in het vliegtuig en ik kwam er niet meer bovenop. Ik hoop dat het me nu niet overkomt. Misschien had ik wel wat te veel gevraagd van mijn lichaam. Dit is de realisatie van een kinderdroom, de Tour rijden, en met start in Brussel. Al na zo’n 25 km passeren we mijn huis in Ninove. Het zal te gek zijn. Ik besef nu pas hoe groot de Tour is. Mijn buren weten wel dat ik renner ben, maar het is de eerste keer dat ze me er over aanspreken en ik vragen krijg over de Tour. Ze passeren ook echt aan mijn deur, aan de Aveve-winkel, en die passage zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Iedereen zal het wel zien dat ik daar woon. Ambities? Ik heb geen enkele persoonlijke ambitie. Ik start hier om Steven Kruijswijk bij te staan in de bergen, zoals dat ook mijn taak was in de Giro voor Roglic. Ik ben ook niet bezig met de witte trui (beste jongere), totaal niet. Je hebt ook Egan Bernal en dat is wereldklasse. Ik ken mijn rol en dat is puur koersen in dienst van mijn kopman.“

LEES OOK. De 3 werken van Wout van Aert in de Tour de France

Team Katusha

Belangrijkste renner: Ilnur Zakarin

Belgen: Jens Debusschere

Wat hebben zij te vertellen?

Jens Debusschere: “Drie jaar geleden liep ik bijj een zware valpartij in rit vijftien een barst in het schouderblad op en moest ik vroegtijdig opgeven. Ik draag die val altijd een beetje mee, in gelijk welke wedstrijd. Dat heeft met de omstandigheden van die valpartij te maken, die toen gebeurde tussen de volgwagens. Er moest een volgwagen stoppen voor een valpartij en om die renner niet onder de wielen te laten belanden, moest de chauffeur vol in de remmen en Matti Breschel en ik zijn dan vol op de achterkant van die wagen gegaan. Nu hou ik nog steeds afstand als ik tussen de volgwagens kom, ik ben dan goed aan het rondkijken wat er gebeurt. Ik blijf ook aan de linkerkant van de wagens. Ik draag dat dus allemaal wel nog een beetje mee. Last heb ik er niet van, maar het zit wel wat in het achterhoofd, die voorzichtigheid. Maar ik ben blij er opnieuw bij te zijn. De Tour is speciaal. Iedereen wil altijd naar de Tour komen en dat is bij mij net zo. Bovendien is de start in ons land en dan is het plezant dat je al geen lange verplaatsing hoeft te doen voor de start en daarnaast zal het natuurlijk ook gewoon tof zijn. Zeker die eerste rit, dan passeren we in Geraardsbergen: daar zal verschrikkelijk veel volk zijn. Mijn eerste Tour startte in Utrecht en daar was al een massa volk en ik verwacht zeker dat het hier ook zo zal zijn. Het wordt zeker indrukwekkend. In West-Vlaanderen (zijn geboortestreek, red) passeren ze spijtig genoeg niet, want daar zouden ze ook wel gek worden.”

EF Education

Belangrijkste renner: Rigoberto Uran

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen?

Michael Woods: “Het is echt speciaal voor mij op 32-jarige leeftijd nog te kunnen debuteren. Toen ik nog aan atletiek deed, volgde ik ’s zomers altijd de Tour. Ik was fan van de Tour, niet zozeer van wielrennen. Dat geldt voor veel Canadezen. Ze kennen niet veel van wielrennen maar volgen wel de Tour. Nu ik hier in Brussel ben, voel ik persoonlijk het belang aan. Dit is de grootste wedstrijd en op dat podium wil ik Canada vertegenwoordigen. Het is leuk om hier aan de start te staan met Uran en van Garderen. Tejay start voor de achtste keer, voor Rigoberto is het zijn zesde deelname. Ja, ik hoop ook op een individueel succes. Ritwinst is mijn droom maar daarvoor moet ik eerst veilig door de eerste week zien te geraken. Hopelijk kan ik verderop in de Tour in een goede ontsnapping zitten. Ik denk niet dat de snelheid in de Tour hoger zal liggen als in andere wedstrijden maar de druk daarentegen zal wel veel hoger liggen. Iedereen wil een etappe winnen en men is bereid om daarvoor bijkomende risico’s te nemen. Wanneer 180 renners vooraan willen zitten, dan leidt dat tot gevaarlijke situaties. En dat schrikt me wel af, dat moet ik toegeven.

Groupama FDJ

Belangrijkste renner: Thibaut Pinot

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen?

Thibaut Pinot: “Het klopt dat het lang geleden is dat ik in zo’n voortreffelijke conditie naar de Tour ben afgezakt. En met enorm veel zin om uit te blinken. Het kan voor mij niet snel genoeg starten en we zullen zien wat het de komende drie weken gaat geven. Ik ben alleszins klaar voor een topprestatie. Bovendien is de ploeg zeer sterk, het sterkste team waarmee ik ooit aan de start van de Tour verscheen. Ik heb vertrouwen in mijn ploegmaten, iedereen is in topvorm. Het zal erop aan komen de zenuwen onder controle te houden, geduldig blijven en geen tactische fouten te maken.”

Mitchelton-Scott

Belangrijkste renner: Adam Yates

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen?

Adam Yates: “Op papier is dit de sterkste Tour-ploeg waar ik ooit heb ingezeten. Dit jaar is de balans perfect. In 2016 werd ik vierde. Ik word elk jaar beter en dit jaar was ik erg consistent . Dus ik wil beter doen dan de vierde plaats. Ik heb het hele jaar door al gekoerst tegen mijn concurrenten in de Tour. Het zou me verbazen als iemand plots een reuzenstap zet.”

Dimension Data

Belangrijkste renner: Edvald Boasson Hagen, Giacomo Nizzolo

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen?

Giacomo Nizzolo: “Ik ben erg blij om voor het eerst te mogen starten in de Tour. Ik kijk uit naar die mooie kans en het wordt zonder twijfel een van de hoogtepunten van mijn carrière.”

Bora-hansgrohe

Belangrijkste renner: Peter Sagan

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen?

Peter Sagan: “Die zevende groene trui, dat is waarom ik hier ben. Naar welke renners ik dan kijk? Groenewegen, Viviani, Ewan... ze zijn allemaal snel. Met een sprint weet je nooit en al zeker niet in de Tour. De zomer is gearriveerd in België. Een deel van die eerste rit lijkt op de Ronde van Vlaanderen, maar het zal helemaal anders zijn. Er zullen veel renners zijn die willen winnen. In de eerste week van de Tour is dat altijd zo. De Muur zal ook amper een rol spelen, want hij ligt te ver van de finish.”

UAE

Belangrijkste renner: Dan Martin en Alexander Kristoff

Belgen: Jasper Philipsen

Wat hebben zij te vertellen?

Alexander Kristoff: “Op zich verandert de afwezigheid van Gaviria voor mij niets. Ik ben gewoon om te sprinten voor eigen glorie in de Tour. Het zou voor mij aanpassen geweest zijn om plots de leadout te doen, maar nu mag ik zelf aan de slag en ik ga gewoon focussen op die rol, die ik altijd gewoon was in het verleden. Jasper zal nu mijn leadout zijn. Philipsen was de beste keuze. Hij kan zelf al sprints winnen, weet hoe hij in de laatste kilometer moet koersen en zal wel snel leren. Hij weet wat hij moet doen in een sprint. Ik ben er zeker van dat we goed zullen kunnen samenwerken. Inderdaad, we zijn nog niet op elkaar ingespeeld, maar dat kan snel komen. Het doel is een ritzege en ik verwacht niet dat Jasper tot het eind van de Tour bij mij blijft, maar als hij me in de eerste week al kan bijstaan, zal ik heel tevreden zijn.”

Jasper Philipsen: “Deze Tourselectie komt ook voor mij als een verrassing, maar ik heb geen schrik en ga gewoon voluit mijn ding doen voor de ploeg. Alexander en ik hebben nog niet zo veel samen gekoerst, behalve in de klassiekers, maar daar hebben we nog niet op die sprint geoefend. Ik weet wat sprinten is, maar uiteraard, dit is de Tour. Het zal hectisch worden en knokken, maar je mag gewoon niet met schrik starten en moet uitgaan van je eigen kracht. Of ik Parijs wil halen? Dat staat voor nu nog niet op de bucketlist, wellicht stap ik iets vroeger af.”

Team Arkéa-Samsic

Belangrijkste renner: André Greipel, Warren Barguil

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen?

Ploegmanager Emmanuel Hubert: “Ik verwacht dat mijn team dynamisch, aanwezig en aanvallend zal koersen. Mijn jongens moeten tonen dat onze aanwezigheid in de Tour terecht is. We zijn hier op onze plaats. Dat Warren Barguil de Franse driekleur zal dragen geeft een andere dimensie aan onze Tour. Hij moet die trui eer aan doen.”

André Greipel: “Ik had de voorbije twee maanden veel gezondheidsproblemen, maar ik ga proberen te genieten van de Tour. Ik ben ok nu en hoop op goede benen. Dit kan mijn laatste Ronde van Frankrijk worden. Met de status van het team weet je niet zeker of we volgend jaar nog een wildcard krijgen. Ik ga alvast rijden alsof het mijn laatste wordt. Als ik naar mijn benen kijk, lijkt het wel alsof er nog leven in zit.”

Cofidis

Belangrijkste renner: Christophe Laporte

Belgen: geen

Wat hebben zij te vertellen?

Ploegmanager Cedric Vasseur: “Vorig jaar was ons doel om zo vaak mogelijk mee te zijn in een ontsnapping. Dit jaar willen we een rit winnen. De ervaring van vorig jaar nemen we mee. We selecteerden de vier renners die voor ons dit seizoen al ergens wonnen: Laporte, Herrada, Simon, en Berhane. En die vulden we aan met helpers. Het is al elf jaar geleden dat onze ploeg nog eens een etappe in de Tour kon winnen. Maar we voelen geen druk, we zijn geen WorldTour-ploeg. Maar dat hopen we volgend jaar wel te zijn.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten