Organisatoren van geannuleerde festival Vestiville zijn vrijgelaten

De organisatoren van het Lommelse fiascofestival Vestiville zijn woensdag vrijgelaten. Volgens de onderzoeksrechter is het niet meer nodig om Ravuth Ty en zijn zus Aymira vast te houden. Vestiville werd afgelopen vrijdag net voor de start afgeblazen door de Lommelse burgemeester.

mkm, gjs

Ravuth (35) en Aymira Ty (37), van Cambodjaanse afkomst maar met de Nederlandse nationaliteit, werden na de annulatie van het festival Vestiville door de onderzoeksrechter in Hasselt aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen en oplichting. Ze zouden valse betalingsbewijzen hebben overgemaakt aan de leveranciers.

Duizenden festivalgangers waren vrijdag al opgedaagd aan het festivalterrein, waar bekende rappers als A$AP Rocky, Cardi B en Migos zouden optreden, maar dropen na de aankondiging van de burgemeester ontgoocheld af. Zij krijgen hun geld terug, aldus de organisatie.

LEES OOK. Organisator van Vestiville is niet aan proefstuk toe: gelijkaardig festival in Nederland draaide op flop uit, leveranciers nooit betaald

Beide organisatoren werden woensdag door de onderzoeksrechter vrijgelaten, zonder voorwaarden. Ze mogen ons land dus weer verlaten als ze willen.

“De onderzoeksrechter heeft geoordeeld dat haar aanhouding niet langer strikt noodzakelijk is v oor het onderzoek”, zegt Peter Donné, de advocaat van Aymira Ty. “Mijn cliënte geeft te kennen dat zij niet te kwader trouw heeft gehandeld. Integendeel, zij wilden er absoluut een succesvol festival van maken. Als je aan oplichting doet, moet je er zelf beter van worden. In dit geval is het duidelijk dat zij geen geld achterover hebben gedrukt. Het zal hen eerder geld kosten.”

“Ze hebben spijt dat het zo gelopen is, dat het niet is kunnen doorgaan. Vooral dat begrijpen ze niet. Ze gaan er alles aan doen om festivalgangers te vergoeden, daar zijn ze al mee bezig. Persoonlijk denk ik wel dat ze nog opnieuw een festival willen organiseren. Mijn cliënte vindt niet dat ze grote fouten heeft gemaakt. Er is veel geld in dat festival gestoken en het was echt de bedoeling om iedereen te vergoeden.”

Politie roept gedupeerden op zich te melden

De politie van Lommel deed woensdag via haar sociale media-kanalen een oproep aan alle leveranciers van het afgelaste festival om zich bij hen te melden. “Dit ter vrijwaring van hun rechten en de noden van het verdere onderzoek”, aldus het bericht dat onder meer via Facebook verspreid werd.

Om vrijdag de ontgoochelde festivalgangers op het terrein te kunnen opvangen en de uittocht ordentelijk te laten verlopen, vroeg de burgemeester aan verschillende leveranciers om voeding, materiaal, elektriciteit en water voor douches en toiletten te blijven voorzien. Om deze gemaakte kosten samen met de geleden imagoschade te recupereren, stelde het stadsbestuur zich reeds burgerlijke partij tegen de drie organisatoren van Vestiville. Het stadsbestuur hoopt zo ook inzicht te krijgen in het strafdossier.

Nu roept de politie van Lommel ook de andere leveranciers op om zich te melden via het algemeen nummer 011-39.98.99 of via mail op het adres recherche@politie.lommel.be.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt