Het ontbijt van Evenepoel en Van Avermaets grootste droom: kinderen stellen toprenners vragen

Foto: BELGA

“Wat vinden jullie eigenlijk leuk aan koersen?” Niet de aanwezige pers maar wel een 40-tal kinderen legde gisterenmiddag het vuur aan de schenen van Greg Van Avermaet, Remco Evenepoel en Maxime Monfort. De renners namen uitgebreid de tijd om te antwoorden op de vragen, en dat leidde soms tot hilarische momenten.

Onwennig geschuifel en hier en daar een zenuwachtig lachje. Zelden was de spanning zo te snijden in Paleis 7 van Brussels Expo als op deze woensdagnamiddag. In het kader van de Grand Départ van de Tour de France mochten jonge Belgische wielerfanaten er vragen stellen aan Tourdeelnemers Greg Van Avermaet (CCC) en Maxime Monfort (Lotto - Soudal) en aan neoprof en grote belofte Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick Step). Een exclusief moment, want niet iedereen mocht zomaar naar de kinderpersconferentie. “We zijn op autoloze zondag naar Brussel gegaan om behendigheidsproefjes met de fiets te doen”, zegt Heidi, mama van Basiel. “Nadien werden we uitgenodigd voor de persconferentie voor kinderen.”

Een hoogdag voor de 10-jarige knul, maar ook voor alle andere jongens én meisjes in de zaal. Sommige van hen zitten zelf al in een wielerclub en zien in de toprenners het grote voorbeeld. De profs namen dan ook de tijd om hun jonge fans uitgebreid te woord te staan.

Grootste droom

Van Avermaet gooide vrijwel meteen op tafel wat de eigen ambities zijn voor komend weekend, het begin van de Tour de France, en volgende week. “Het is voor mij de eerste keer dat de Tour in eigen land start, dat geeft extra motivatie om te winnen. Zo snel mogelijk een rit pakken dus, dat is mijn doel”, zei de Oost-Vlaming alsof hij een journalist antwoordde. Ook over de vraag wat zijn grootste dromen zijn, moet de CCC-renner niet lang nadenken. “Mijn allergrootste droom ben ik nu aan het beleven, ik ben profwielrenner.”

Het ontbijt van Evenepoel en Van Avermaets grootste droom: kinderen stellen toprenners vragen
Remco Evenepoel en Greg Van Avermaet op de foto met hun jonge fans Foto: BELGA

De voor de kinderen minder bekende Monfort kreeg weinig, maar wel interessante vragen. Ze kwamen dan ook zijn lievelingsrit en favoriet voor de eindwinst te weten: Bernal. “We hebben hem bezig gezien in de Ronde van Zwitserland en daar was hij supersterk. Hij is nog jong en mist misschien wat ervaring, want de Tour duurt natuurlijk wel drie weken. Daarin zal hij zich nog moeten bewijzen.”

Pizza en ijsjes

Een vaak terugkerend thema op de kinderpersconferentie bleek het eten van de renners. “Hoeveel keer per jaar eet je nog pizza, frietjes en ijsjes?”, vroeg Dyson (12) aan Evenepoel. “Als ik eerlijk ben: ik heb vorige zondag nog frietjes gegeten. Dat valt niet zo heel erg vaak voor hoor, maar stel de vraag gerust eens aan mijn collega’s.” IJsjes bleken het zwakke punt: “Dat kan toch niet zoveel kwaad?” De 19-jarige poulain van Patrick Lefevere had ook nog ontbijttips voor de jonge renners: “Voor een wedstrijd kan je havermout of pannenkoeken met wat choco eten, maar eiwitten zoals eitjes en yoghurt zijn ook zeer belangrijk.”

Hoe Evenepoel erin geslaagd is zo snel uit te groeien tot de topper die hij vandaag is? “Het allerbelangrijkste is: doen wat je graag doet. Ik heb ook lang gevoetbald, maar daar vond ik uiteindelijk geen plezier meer in. Op de fiets heb ik dat plezier wel.”

Afsluiten gebeurde met een grappige noot: Van Avermaet werd gevraagd naar zijn aantal overwinningen, maar moest het antwoord schuldig blijven. “Ik tel ze niet. Dertig ofzo? Weet iemand het?” Veertig bleek het juiste antwoord. De kinderen kijken alvast uit naar zijn 41ste overwinning.

Door Eline VandeGehuchte