Zware barsten in huwelijk tussen Dumoulin en Team Sunweb: laat de Nederlander zijn contract ontbinden?

Foto: Photo News

Er zijn zware barsten in het huwelijk van Tom Dumoulin (28) met Team Sunweb. De Nederlander zou zelfs overwegen om zijn contract te laten ontbinden. Een aantal ploegen informeerden al, met concurrent Jumbo-Visma op kop.

Tom Dumoulin brak in 2017 bij Sunweb zijn contract open en verlengde tot 2021. Hij had net de Giro gewonnen en wou samen met het team nog verdere successen boeken. Maar de laatste twee jaar boterde het steeds minder tussen de Nederlandse topper en de leiding van het team. Er waren al problemen met zijn tijdritfiets en hij was ook niet tevreden over het transferbeleid. Maar de druppel was de knullige afhandeling van zijn knieblessure, opgelopen na een val in de Giro. Eerst werd beslist om niet te opereren, maar na aanhoudende pijn moest hij finaal toch onder het mes. Waardoor hij uiteindelijk forfait moest geven voor de Tour. Nadat diverse Nederlandse media berichtten over een mogelijke exit, stelde Dumoulin een verklaring op: “Ik maak al jaren deel uit van een fantastisch team, waar ik met trots mag samenwerken met uiterst gepassioneerde collega’s. Een overgang is thans niet aan de orde”, liet hij weten.

Maar een vroegtijdig vertrek is zeker mogelijk. Zijn manager Rik van Dongen zit volgende week samen met Sunweb-ploegbaas Iwan Spekenbrink. “Dit nieuws heeft ons totaal verrast”, reageerde die laatste gisteren bij De Telegraaf. “We gaan eerst praten met hem voor we reageren.”

Zoals Van Aert?

Hoe dan ook: het is zeer ongebruikelijk dat een renner zijn contract eenzijdig verbreekt. Wout van Aert deed het vorig jaar bij Veranda’s Willems om zo naar Jumbo-Visma te kunnen. Die rechtszaak is nog hangende bij de arbeidsrechtbank, er hangt hem een zware schadevergoeding boven het hoofd. Toeval of niet: de ploeg die Tom Dumoulin met open armen wil ontvangen, is net datzelfde Jumbo-Visma. Het is een team met veel geld en mankracht, dat op een zeer professionele en nieuwe manier bezig is met de koers. De renners die de Tour voorbereidden op hoogtestage, kregen bijvoorbeeld een hele omkadering mee.

Volgens De Telegraaf ruiken ook andere teams hun kans. Zo lieten Ineos, CCC, UAE-Emirates en Total Direct Energie al hun interesse blijken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Door Werner Bourlez