Lokeren wordt chocoladestad: Barry Callebaut bouwt immens logistiek centrum op nieuw bedrijventerrein

Bron © Ivan Elegeert, Belga

Zo zal het nieuwe distributiecentrum er uit zien. Foto: if

Lokeren -

Barry Callebaut, ‘s werelds grootste fabrikant van cacao- en chocoladeproducten, gaat een nieuw wereldwijd distributiecentrum bouwen in Lokeren. Het bedrijf kocht daartoe 122.000 vierkante meter industriegrond langs de E17 waar de stad Lokeren nog dit jaar start met de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein. De oppervlakte die door Barry Callebaut wordt ingenomen zal zowat één vierde van dat bedrijventerrein innemen.

Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent ter wereld, gaat zijn logistieke activiteiten verplaatsen naar een nieuw centrum in Lokeren. Dat wordt de nieuwe gecentraliseerde, wereldwijde logistieke hub van de Zwitserse groep. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend.

Het nieuwe gebouw zal volledig energieneutraal zijn en zou in de loop van het derde kwartaal van 2021 operationeel zijn. Barry Callebaut is daarvoor een samenwerking aangegaan met de vastgoedgroep WDP en de stad Lokeren. WDP neemt de ontwikkeling van het centrum op zich, net als de volledige investering van 100 miljoen euro. De chocolademaker gaat in ruil een langetermijncontract aan voor de huur. Verdere financiële details van de “strategische samenwerking” worden niet bekendgemaakt.

Lokeren wordt chocoladestad: Barry Callebaut bouwt immens logistiek centrum op nieuw bedrijventerrein
Een investering van 100 miljoen euro. Daar hoort een maquette in chocolade bij. Foto: if

In totaal telt het centrum een oppervlakte van 60.000 vierkante meter. Het zal voor een groot deel geautomatiseerd zijn. Barry Callebaut gaat ervan uit dat de nieuwe site extra jobs zal opleveren, maar wil nog geen concrete aantallen noemen. In eerste instantie maken de 85 werknemers van het huidige Europese logistieke centrum in Aalst de overstap.

“Logische locatie”

“De wereldwijde expansie van onze producten is de laatste jaren sterk gestegen en we gaan ervan uit dat deze trend zich zal verderzetten in de toekomst”, zegt Massimo Garavaglia, de directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika van Barry Callebaut. Het nieuwe centrum is noodzakelijk om “een adequaat antwoord te bieden” en “een verhoogde efficiëntie en mobiliteit” te garanderen.

Volgens Garavaglia was de keuze voor Lokeren als nieuwe hub een logische. “Ten eerste ligt het centrum in het midden van de driehoek Gent-Antwerpen-Brussel, waar de meeste van onze klanten zijn gelegen. Het is ook de ideale locatie om onze grootste fabrieken in Wieze en Halle te bevoorraden en er is een directe toegang naar de haven van Antwerpen voor export”, klinkt het. Daarnaast speelt ook dat de wortels van het bedrijf in België liggen. “De historiek van Callebaut in België gaat terug tot 1911 en de vestiging in Wieze is ook ons centrum voor innovatie, terwijl die in Halle een heel grote groeipool is”, luidt het.

‘Lokerengevoel’

Ook Lokers burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD) is in de wolken. “We zijn erg blij met de komst van een wereldspeler zoals Barry Callebaut naar onze stad. Het bedrijf zal het uithangbord vormen van ons nieuwe bedrijvenpark vlakbij de snelweg E17, en bij uitbreiding voor de hele stad. Het feit dat Barry Callebaut opteert voor onze stad, zal zorgen voor een boost van onze economische dynamiek, onze welvaart en onze tewerkstelling. Lokeren is een kleine, maar zeer ondernemende stad, waar het leven gul en goed is en mensen elkaar vinden in een warm en zelfbewust ‘Lokerengevoel’. Barry-Callebaut kon geen betere thuisbasis kiezen.”

Ook schepen voor industriële ontwikkeling Stefan Walgraeve (Open VLD) zet de troeven van Lokeren in de verf. “Dat Barry Callebaut Lokeren als thuisbasis voor zijn mondiale distributiecentrum heeft gekozen, is niet toevallig. Lokeren heeft een unieke ligging, in het economische hart van Vlaanderen, vlakbij de economische hubs van Antwerpen, Gent en Brussel. Onze stad ligt ook op het kruispunt van belangrijke spoorlijnen. Bovendien geven onze industrieterreinen directe toegang tot een van de belangrijkste Europese snelwegverbindingen, de E17. En niet te vergeten: het product ‘chocolade’ is hier zeer aanwezig, met talrijke bedrijven die in de sector actief zijn. Barry Callebaut zal de apotheose vormen van onze Lokerse chocoladesymfonie.”

Lokeren wordt chocoladestad: Barry Callebaut bouwt immens logistiek centrum op nieuw bedrijventerrein
Het nieuwe industrieterrein is meteen voor één vierde ingevuld. Foto: ies

Eind december 2017 kondigde de chocoladefabrikant nog een investering van “tientallen miljoenen euro’s” aan in nieuwe productielijnen in Wieze en Halle. De uitvoering van dat project loopt nu stilaan ten einde, is te horen. “Dit nieuws is het bewijs dat we blijven investeren in België”, aldus Garavaglia.

Ruim 6 miljard euro omzet

Barry Callebaut ontstond in 1996 uit de fusie van het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry. De hoofdzetel van de producent van bulkchocolade bevindt zich in het Zwitserse Zürich. In België telt het bedrijf 1.500 personeelsleden en vier productiesites: naast Wieze en Halle gaat het om Heule en Thimister. De site in Wieze is ’s werelds grootste chocoladefabriek.

Zijn vorige boekjaar sloot Barry Callebaut af met een omzet van 6,9 miljard Zwitserse frank (ongeveer 6,2 miljard euro). Het verkocht in die periode meer dan 2 miljoen ton chocolade. Een groot deel van de productie komt uit België.

AANGERADEN