Oudste beiaard van de wereld krijgt nieuwe basklok: Carolus weegt 3.300 kilo en wordt zondag gedoopt

Van links naar rechts: Stadsbeiaardier Lode Schynkel, deken Luc Van Den Velde en schepen van Cultuur Stefaan Vercamer bij de nieuwe en 3,3 ton zware klok Carolus in de Sint-Walburgakerk. Na de inhuldiging komend weekend, zal de klok maandag in de kerktoren worden geplaatst. Foto: pdv

Oudenaarde -

Carolus, de nieuwe klok voor de beiaard in de Sint-Walburgatoren in Oudenaarde, is de kerk binnengebracht. Zondag wordt de klok tijdens de Guldensporenmis ingehuldigd en gedoopt. Maandag wordt de klok dan in de toren gehangen.

Toen ruim 500 jaar geleden in Vlaanderen een klokkentoren uitgerust werd met een klavier om de klokken samen te laten spelen, vermoedde niemand dat een nieuw instrument geboren werd. In 1510 leverde een zekere Jan van Spiere in opdracht van het Oudenaardse stadsbestuur een clavier in “torrekin om te beyaerdene”. Dit citaat is de oudste vermelding van de beiaard in Vlaanderen en markeert hiermee het ontstaan van de beiaard. Oudenaarde en Vlaanderen vierden daarom in 2010 de 500ste verjaardag van de beiaard. Van alle klokkenspelen wereldwijd is dat van Oudenaarde dan ook bekend als het oudste. In 1510 bevond de beiaard zich in de toren van het stadhuis. Maar naarmate de beiaard met bijkomende klokken gestoffeerd werd en omwille van het gewicht moest het instrument verhuizen naar de toren van de Sint-Walburgakerk.

Momenteel maken 49 klokken deel uit van de manuele beiaard, waaronder vier grote luidklokken. Eén van die luidklokken, de basklok, heeft als naam Carolus. Deze klok dateert van 1967 en weegt ongeveer 3.300 kilogram.

Stefaan Vercamer, schepen van Cultuur (CD&V): “Enige tijd geleden werd in Carolus een scheur vastgesteld, wat vrij uitzonderlijk blijkt voor een relatief jonge klok van 50 jaar. We startten het dossier voor het herstel op en kozen meteen voor het vervangen ervan door een nieuwe beiaard- en luidklok. De naam Carolus wordt behouden. De nieuwe basklok werd al einde november vorig jaar gegoten bij de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Nederland. Specialist klokken- en beiaardmechaniek Clock-o-Matic uit Herent bij Leuven verzorgt de plaatsing. Het totale project kost net geen 100.000 euro. Tijdens het komende weekend van Vlaanderen Feest! wordt de nieuwe klok ingehuldigd. Op een beter moment kan het niet voor dit historisch Vlaamse instrument bij uitstek.”

De nieuwe beiaard- en luidklok wordt maandag in de toren van de Sint-Walburgakerk geplaatst. Stefaan Vercamer: “Onder het motto ‘Hang het aan de grote klok’ krijgen de inwoners van Oudenaarde de kans om liedjes aan te vragen, die ze in de toekomst graag op de beiaard zouden horen weerklinken. Dat kan door een simpele post-it aan te brengen op een bord in de Sint-Walburgakerk.”

Door Paul Darragas
AANGERADEN