Patrick Lefevere is formeel voor start van Tour de France: “We gaan niet alleen de klus klaren”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Patrick Lefevere heeft met Elia Viviani, Enric Mas en Julian Alaphilippe drie kopmannen in deze Tour de France. De voorbije jaren nam Deceuninck-Quick Step heel wat initiatief in het jagen op de vroege vlucht, maar de teammanager sprak klare taal op het persmoment. “Wij gaan niet meer alleen al het werk doen om de vluchters terug te pakken.”

Klik hier voor onze digitale Tourgids

De Belgische formatie trok de voorbije jaren altijd met één specifieke knecht naar de Tour die urenlang op kop sleurde. Tim Declercq vorig jaar, Julien Vermote de jaren voordien. In de selectie van het team lijkt deze keer zo’n werkpaard te ontbreken. Wie neemt dan die rol ter harte?

“We hebben de voorbije jaren altijd onze verantwoordelijkheid genomen”, aldus de teambaas. “Vaak waren wij het enige team dat op kop reed en op de vluchters joeg. We kregen vaak weinig of pas heel laat steun in de achtervolging. Nu hebben we inderdaad geen Tim mee. Je moet een selectie maken en bepaalde keuzes maken. De eerste man die op kop zal rijden, is Kasper Asgreen. We weten dat hij sterk is en we hopen dat de andere teams daar niet van profiteren.”

“Maar er zijn nog sprintersploegen. Dan denk ik aan Jumbo-Visma en Lotto, zij moeten ook mee helpen. Gaan we minder op kop rijden? Normaal wel, misschien moeten we wel eens dat risico nemen en niet altijd de meid van dienst zijn.”

Elia Viviani gebrand op openings- en slotrit

Elia Viviani is een van de drie kopmannen rond wie Deceuninck-Quick Step zijn Tourploeg heeft gebouwd. De Italiaanse sprinter moet voor etappezeges zorgen. Viviani mikt in het bijzonder op de openingsrit van zaterdag, met start en aankomst in Brussel, en de slotetappe op de Champs-Elysées in Parijs. “Die heb ik met stip aangeduid”, blikte Viviani donderdag in Zaventem vooruit.

Samen met de Spaanse klimmer Enric Mas en de Franse puncher Julian Alaphilippe moet Viviani voor succes zorgen in de Tour. “Onze tegenstanders zijn ook sterk, maar we kennen onze kracht. Als we geconcentreerd en toegewijd blijven, zullen er veel kansen op ritzeges volgen”, aldus Viviani, die in zijn tweede deelname aan de Ronde van Frankrijk zijn eerste overwinning wil boeken. De dertigjarige Italiaan liet met een zeventiende plek in 2014 zijn beste resultaat optekenen. “Na mijn zeges in de Vuelta (drie etappes) en de Giro (vijf etappes) is het voor mezelf heel belangrijk om ook in de Tour te winnen. Ik ben heel hard bezig met de openingsrit in Brussel. Die heb ik samen met de aankomst in Parijs met stip aangeduid.”

Patrick Lefevere is formeel voor start van Tour de France: “We gaan niet alleen de klus klaren”
Foto: BELGA

De voorbije Giro slaagde de snelle Italiaan er niet in om een zege in een grote ronde bij te turven. Twee keer strandde Viviani op de tweede plek. “Die bladzijde heb ik omgedraaid. De Giro behoort tot het verleden. Ik ben nu blij opnieuw in vorm te zijn. Dat bewees ik in de Ronde van Zwitserland, waar ik twee ritten won. Dat was de perfecte voorbereiding op de Tour”, aldus Viviani, die rekent op zijn sprinttrein. “Mijn teamgenoten maken mijn job als sprinter makkelijker. Zij zullen de beslissende factor zijn. Mijn trein beschikt over de gave om alles vlug te analyseren en in luttele seconden de juiste beslissingen te nemen. Met Michael Morkov hebben we de beste renner op dat vlak in onze rangen. Hij beslist telkens om de goede bewegingen te maken op de juiste momenten. Morkov maakt het verschil.”

Alaphilippe gaat voor ritzeges en hoopt op bolletjestrui

Julian Alaphalippe staat na een succesrijk voorjaar met een gerust gemoed aan de start. De Franse puncher mikt op etappezeges en hoopt ook voor het tweede jaar op rij de bolletjestrui mee naar huis te nemen. “Mijn honger is nog niet gestild”, zei de 27-jarige Alaphilippe donderdag op een persconferentie in Zaventem.

Alaphilippe onderstreept het belang van de eerste week, waarin hij en zijn ploegmaats meteen willen scoren. “Voor Deceuninck-Quick Step is de ploegentijdrit uiteraard heel belangrijk. De eerste week gaat het verdere verloop van de Tour bepalen. Ik wil mezelf een eerste keer testen in de derde etappe naar Épernay. Die finale ligt me heel erg goed. Mijn doel in deze Tour is om etappezeges te pakken. En als alles meezit, waarom ook niet de bolletjestrui?”, aldus “Loulou”.

Patrick Lefevere is formeel voor start van Tour de France: “We gaan niet alleen de klus klaren”
Foto: BELGA

Met eerst de ploegentijdrit en nadien een steile aankomst in Épernay (laatste 500 meter aan 8 procent) krijgt Alaphilippe een uitgelezen kans om de gele trui te pakken. “Dat zou fantastisch zijn. Ik ga niet voor een klassement, maar besef wel dat ik een goede kans heb om geel te dragen. Als die mogelijkheid zich voordoet, moet je ze grijpen met beide handen. Het is heel speciaal om geel te dragen, maar de benen zullen de doorslag geven. Ik bekijk het dag per dag.”

Alaphilippe komt met veel vertrouwen aan de start in Brussel. Met zeges in Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl was zijn voorjaar geslaagd. “Ik ben dan ook heel relaxed. Mijn doelstellingen zijn meer dan vervuld. Door al die zeges kan ik zonder druk starten, maar mijn honger is nog niet gestild. Ik wil altijd nog meer winnen”, aldus Alaphilippe, die naar eigen zeggen een groeiend vormpeil heeft. “Ik was moe na het eerste seizoensdeel, maar ik voelde me in de Dauphiné al veel beter. Ik was heel blij dat ik daar een etappe kon winnen.”

Enric Mas wil vooral leren

Enric Mas, tweede in de voorbije Vuelta, is de belangrijkste troef voor het klassement. De Spaanse klimmer houdt echter de druk af, twee dagen voor het startschot in Brussel. “Ik wil vooral leren. Het is de eerste keer dat ik de Tour rijd. Het is een compleet andere en veel lastigere rittenkoers”, zei de 24-jarige Mas donderdag.

“Uiteraard ga ik knokken voor het algemeen klassement. Ik ga proberen zo lang mogelijk mee te gaan met de besten. Maar dit blijft mijn eerste Tour”, aldus Mas.

Patrick Lefevere is formeel voor start van Tour de France: “We gaan niet alleen de klus klaren”
Foto: BELGA

Voor Mas zijn er twee belangrijke uitdagingen in zijn derde grote rittenkoers, eerder reed hij al twee keer de Ronde van Spanje. “Het komt erop aan de eerste week te overleven. Maar ik ben vol vertrouwen met dit fantastisch team. Verder wil ik echt meerijden met de besten, tot aan de meet”, stelde Mas, die delen van het parcours al verkende. “Ik heb geen precies plan, maar ik wou echt het parcours goed kennen.”

Mas deelt de kamer met de Deen Michael Morkov, die tien jaar ouder is. “Dat was ook al het geval in de voorbije Vuelta. Hij is heel relaxed en we praten veel over de koers. Hij heeft veel ervaring en geeft me veel raad”, besloot Mas.

AANGERADEN