Oekraïne pakt getuige van neergeschoten vlucht MH17 op

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Een Oekraïense eenheid voor speciale operaties heeft vorige week een voormalige militaire commandant van de pro-Russische separatisten opgepakt die in de stad Snizjne diende, vlakbij de plaats vanwaar de Buk-raket werd afgevuurd waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten. De 58-jarige Vladimir Tsemach was volgens sommige bronnen destijds commandant van de luchtverdediging, meldt de Nederlandse krant de Volkskrant.

Hij werd op 27 juni opgepakt in zijn eigen appartement tijdens een operatie diep in rebellengebied. Vervolgens wist de eenheid hem door de controleposten van de pro-Russische separatisten heen naar de Oekraïense kant van de frontlijn te smokkelen. Naar verluidt zouden ze gedaan hebben alsof hij verlamd was. Tsemach is in staat van beschuldiging gesteld wegens het ‘vormen van een terroristische groepering of een terroristische organisatie’.

LEES MEER. Na vijf jaar eindelijk verdachten aangewezen voor neerhalen passagiersvlucht MH17: alle sporen leiden naar Moskou

Waarschijnlijk hebben de autoriteiten vooral belangstelling voor hem omdat hij mogelijk meer weet over wie er verantwoordelijk was voor het neerschieten van de Maleisische Boeing op 17 juli 2014, waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen.

Door adm
VOOR ABONNEES