Jaguar Land Rover gaat elektrische auto’s maken in Engeland

© AP

De Britse autobouwer Jaguar Land Rover gaat zijn fabriek in Castle Bromwich, nabij Birmingham, ombouwen om er elektrische wagens te produceren. In eerste instantie zal er de nieuwe volledig elektrische Jaguar XJ worden geassembleerd. Dat maakte Jaguar Land Rover vrijdag bekend. Door de fabriek om te bouwen, worden duizenden jobs gered, klinkt het.

adm

In Castle Bromwich, waar zowat 2.500 mensen werken, rollen vandaag de laatste diesel- en benzineversies van de XJ van de band. Volgens vakbond Unite volgt de beslissing om de nieuwe elektrische XJ er in productie te laten gaan, op “uitgebreide gesprekken met het bedrijf”. Het personeel ging er onder meer mee akkoord om te wisselen naar een ingekorte werkweek van 37 uur met een nieuw shiftenpatroon.

De aandrijfsystemen voor de nieuwe XJ zullen worden gemaakt nabij Wolverhampton. In Hams Hall, eveneens bij Birmingham, bouwt Jaguar Land Rover een nieuw assemblagecentrum voor batterijen dat volgend jaar operationeel zou moeten zijn.

Volgens Jaguar Land Rover wordt de nieuwe XJ ontworpen door het team achter de elektrische SUV I-Pace. Dat model wordt net als de compactere E-Pace in het Oostenrijkse Graz geproduceerd.

Lees ook

Nu in het nieuws