Nabestaanden wijzen niet alleen Rusland met de vinger: “Oekraïne is ook aansprakelijk voor ramp met vlucht MH17”

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Een deel van de nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 vindt dat niet alleen Rusland maar ook Oekraïne aansprakelijk gesteld moet worden voor de tragedie. Dit omdat het land het luchtruim openhield en daarmee voor een onveilige situatie zorgde. Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door het Nederlandse RTL Nieuws.

De stichting voerde een peiling uit onder nabestaanden, waarop 40 reacties binnenkwamen. 87,5 procent van hen wil dat het kabinet Oekraïne aansprakelijk stelt. “Hoewel de peiling niet representatief was, is dit wel een duidelijke indicatie”, vindt Ploeg. Uit de peiling kwam wel naar voren dat de meeste nabestaanden deze stap van het kabinet pas willen als het internationale onderzoeksteam, waar Oekraïne ook in zit, klaar is.

De partij D66 wil actie van de Nederlandse regering. “Ik vind het heel erg belangrijk dat het kabinet zorgt dat deze kwestie met Oekraïne niet van tafel verdwijnt”, aldus Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. “Dat het niet verjaart en dat we het onderzoek blijven doen wat nodig is. Dat is mijn oproep aan het kabinet.”

Ook het CDA vindt dat er onderzoek moet worden gedaan. “Naarmate je langer wacht, wordt de kans dat mensen zich dingen herinneren of dat je feiten vindt, kleiner”, aldus Kamerlid Chris van Dam.

Door gjs
AANGERADEN