Lionel Messi krijgt rood na ruzie op Copa America, protesteert en haalt nog eens uit: “We willen geen deel uitmaken van corruptie”

Foto: REUTERS

Argentinië speelde zaterdagavond voor de derde plaats op de Copa America. Het kwam al snel 2-0 op voorsprong tegen Chili via doelpunten van Sergio Agüero en Paulo Dybala, maar zag dan Lionel Messi uitvallen met een rode kaart. De Argentijnen wonnen uiteindelijk met 2-1.

Messi had Agüero met een snelle vrije trap op weg gezet naar de openingstreffer:

 

 

Daarna scoorde Juventus-speler Dybala een knappe goal na een geweldige aanname:

 

 

De potjes kookten al snel over bij de Chilenen, waaronder bij Gary Medel. Die kreeg het aan de stok met Messi, maar die liet aanvankelijk nog begaan.

 

 

Even later was het wel prijs. Messi en Medel moesten met beiden met een rode kaart naar de kant na een akkefietje waarbij er kopstoten werden uitgedeeld. Vooral door Medel dan, die vond dat Messi te stevig op zijn enkel was gaan staan. Voor de ster van Barcelona de eerste rode kaart sinds 2005 en pas de tweede in zijn carrière. Na de pauze milderde Arturo Vidal nog tot 2-1 voor Chili.

 

 

 

 

LEES OOK. Lionel Messi reageert furieus na uitschakeling op Copa America: “Alle bullshit-beslissingen waren in hun voordeel”

Messi protesteert

De Argentijnen mochten na afloop dus het podium op om hun bronzen medaille te gaan afhalen. Dat deden ze echter zonder hun kapitein. Messi bleef in de kleedkamer, uit protest.

“Wat ik gezegd heb, is gebeurd. Ik ging niet naar het podium omdat we geen deel mogen uitmaken van de corruptie en het gebrek aan respect. We kwamen voor meer, maar ze lieten ons niet in de finale. De corruptie en de scheidsrechters laten niet toe dat mensen genieten van het voetbal, dat nu geruïneerd wordt. Gaat Brazilië winnen? Zonder twijfel. Spijtig genoeg was dat de bedoeling. Hopelijk zullen de scheidsrechter en VAR er niets mee te maken hebben.”

Messi doelde hiermee uiteraard op het zeer twijfelachtige optreden van de Ecuadoriaanse scheidsrechter Zambrano in de verloren halve finale woensdag tegen gastland Brazilië (2-0). De Argentijnen dienden na afloop ook een klacht in bij de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie Conmebol voor "groteske arbitragefouten". De Argentijnse voetbalbond (AFA) beschuldigde de Braziliaanse veiligheidsdienst van president Jair Bolsonaro ervan de communicatie met de videoscheidsrechter te hebben verstoord. Op die manier konden twee fases, die de Argentijnen een penalty hadden kunnen opleveren, niet correct beoordeeld worden.

Messi meende zaterdag ook om die reden te zijn uitgesloten. "Ik krijg vandaag een rode kaart voor mijn kritiek op het systeem. Dit opstootje had ook met geel afgehandeld kunnen worden. Maar ik zeg altijd de waarheid en dat wordt niet altijd in dank afgenomen. Die rode kaart is hun tegenmaatregel."

Commebol: "Fair play is een fundamentele pijler in de sport"

Het antwoord van de Conmebol liet niet op zich wachten. "In voetbal win je soms en verlies je soms. Fair play is een fundamentele pijler in de sport. Je moet resultaten met loyaliteit en respect kunnen aanvaarden. Hetzelfde geldt voor beslissingen van scheidsrechters, die menselijk zijn en dus niet altijd perfect zullen zijn. Het is onacceptabel dat de integriteit van de Copa América, een toernooi met twaalf teams die allemaal op gelijke voet worden behandeld, in vraag wordt gesteld. Deze beschuldigingen tonen een gebrek aan respect voor het toernooi, de aanwezige spelers en de honderden medewerkers van Conmebol."

De voorbije Copa América was een zoveelste frustratie voor de 32-jarige Messi bij de Argentijnse nationale ploeg. De ster van Barcelona kon zijn land nog nooit een internationale titel schenken en dat lukte ook de voorbije weken niet. In het verleden haalde hij vier keer de finale van een groot toernooi (1x het WK en 3x de Copa América), maar telkens verloor hij de finale. Deze keer moet hij vrede nemen met brons.
 

Lionel Messi krijgt rood na ruzie op Copa America, protesteert en haalt nog eens uit: “We willen geen deel uitmaken van corruptie”
De ploegfoto, zonder Messi. Foto: EPA-EFE
Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent