De vedette staat in doel: als Brazilië de Copa America wint, zijn de bloemen voor Alisson Becker

Alisson Becker dankt God, de Seleçao en de Braziliaanse fans danken de doelman. Foto: EPA

Gastland en topfavoriet Brazilië speelt zondag om 22 uur Belgische tijd de finale van de Copa America tegen verrassing Peru. Naar grote vedette Neymar hoeft u niet te zoeken, hij liep voor het toernooi een enkelblessure op. De gelegenheidsvedette van de ­Seleçao is zowaar de doelman. Alisson Becker (26) kreeg nog geen doelpunt tegen.

LEES OOK. Lionel Messi krijgt rood na ruzie op Copa America, protesteert en haalt nog eens uit: “We willen geen deel uitmaken van corruptie”

Het cliché dat Brazilië herleidt tot tien samba-voetballers met een vliegenvanger in doel, mag ­tijdens deze Copa America diep de vuilbak in. Brazilië kreeg in de vijf wedstrijden die het speelde nog geen doelpunt tegen. Hun vedette staat in doel: Alisson Becker.

Het etiket van duurste keeper ter wereld – Liverpool betaalde 62 miljoen euro exclusief bonussen aan AS Roma – was hij snel kwijt aan de opvolger van Thibaut Courtois bij Chelsea (Kepa kostte 80 miljoen euro), maar Alisson is zonder twijfel de béste doelman ter wereld. Hij is een moderne doelman met goede voeten, een zogenaamde sweeper-keeper.

Becker werd verkozen tot beste keeper van de Premier League, van de Champions League en zal na de finale ook uitgeroepen worden tot beste doelman van de Copa America. Hij incasseerde al 846 minuten geen tegengoal meer en heeft voor club en land negen clean sheets op rij achter zijn naam. In de strafschoppenreeks tegen Paraguay in de kwartfinales (4-3) stopte hij de ­eerste strafschop met een geweldige duik.

Maar hét beeld van zijn Copa America komt uit de halve finale tegen Argen­tinië. Bij een 1-0-stand mocht Lionel Messi vanop 18 meter vanuit een ideale hoek een vrijschop nemen. Iedereen dacht aan de heenmatch van de halve finales van de Champions League tussen Barcelona en Liverpool waarin Messi van veel verder een vrije trap heerlijk voorbij Alisson joeg. Messi trapte de bal opnieuw in de kruising, maar dit keer pakte Alisson hem… klemvast. Alsof een kind hem met een boogje zo’n velcro-bal uit de speelgoedwinkel had toegeworpen.

Groeispurt

Alisson was een jongetje uit een keepersfamilie – zijn vader was doelman en zijn moeder handbalkeeper – dat fysiek achterop liep, maar zich zo hard weerde om mee te kunnen met zijn vijf jaar oudere broer Muriel, dat hij enorme kwaliteiten ontwikkelde. Zijn broer keept nu bij de Portugese eersteklasser Belenenses. Alles veranderde voor Alisson toen hij als tiener plots een groeispurt kreeg van zeventien centimeter in zowat een jaar – van 1m70 naar 1m87.

Het ging de jongste jaren snel in zijn carrière. In 2013 debuteerde hij in Brazilië bij Internacional, drie jaar later kocht Roma hem voor 8 miljoen euro. Twee jaar later legde ­Liverpool 62 miljoen euro op tafel. Na de teleurstellende Copa America van Lionel Messi vinden sommigen zelfs dat Alisson, die met Liverpool de Champions League won, in aanmerking komt om de Ballon d’Or te winnen, de trofee voor beste voetballer van de planeet. Laat hem toch meer eerst die Copa America pakken.

Door Michaël Van Damme
Meer voetbal