VS dreigt met nieuwe sancties tegen Iran nu het land nucleair programma uitbreidt

Bron © BELGA

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (rechts) heeft zondag gedreigd met nog meer sancties tegen Iran. Foto: Photo News

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft zondag gedreigd met nog meer sancties tegen Iran. Pompeo reageert daarmee op de aankondiging van Teheran dat het uranium gaat verrijken boven de bovengrens van het nucleair akkoord van Wenen uit 2015. “De recente uitbreiding van het Iraanse nucleaire programma zal leiden tot verdere isolatie en sancties”, stelde de minister in een tweet.

Alle landen moeten het vroegere beleid dat het Iraanse nucleaire programma een verbod op verrijking oplegde, in ere herstellen, klonk het. Het Iraanse regime zal een nog grotere bedreiging voor de wereld vormen wanneer het beschikt over nucleaire wapens, aldus Pompeo.

President Donald Trump waarschuwde Teheran op zijn beurt “dat het maar beter voorzichtig is”. “Verrijking gebeurt maar om één reden”, zei hij. “Ik zal niet vertellen wat die reden is, maar goed is het niet.”

Iran wil snel “een oplossing”

Iran heeft zondag gezegd dat het uranium gaat verrijken boven de grens van 3,67 procent, nadat het eerder al komaf had gemaakt met de verplichting om maximaal 300 kilogram verrijkt uranium te stockeren. Het land dreigde er ook mee zich “binnen 60 dagen” aan nog meer verplichtingen te onttrekken.

Het complete einde van de internationale deal kan volgens de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi enkel nog vermeden worden indien er snel “een oplossing” wordt gevonden voor de impasse waarin het akkoord is verzeild geraakt. “Wij hopen dat we binnen zestig dagen een oplossing kunnen vinden. Zoniet zullen we de derde fase aanvatten”, zo verklaarde Araghchi.

Zowel Frankrijk, Groot-Brittannië als Duitsland riepen Teheran al op de bepalingen uit het nucleair akkoord niet langer te schenden en uitten hun grote ongerustheid.

Wankel sinds terugtrekking VS

Het akkoord uit 2015 beperkt de nucleaire capaciteit van Iran. Zo staat er onder meer in dat Teheran niet meer dan 300 kilogram uranium mag verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent. Dat niveau is voldoende voor civiele activiteiten – zoals de opwekking van elektriciteit en medisch onderzoek – maar volstaat niet voor de ontwikkeling van een bom.

De overeenkomst werd gesloten tussen Iran en de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Het voortbestaan van het akkoord is onzeker sinds de Amerikaanse president Donald Trump in mei 2018 besloot om zijn land eenzijdig terug te trekken en opnieuw sancties in te voeren tegen het islamitische regime.

LEES OOK. Nucleair akkoord met Iran staat op springen: Teheran dreigt zich aan “nog meer” verplichtingen te onttrekken

AANGERADEN
Meest recent