Jens Debusschere niet langer eerste sprinter in de Tour bij Katusha: “Mentaal is dit superzwaar”

© Photo News

De Tour is twee dagen ver en Jens Debusschere (29) ziet bij Katusha-Alpecin zwarte sneeuw. Zaterdag “liepen de benen vol” net op het moment dat hij wilde aanzetten in de sprint. Gisteren schoot hij na amper ­zeven kilometer van de rekker in de ploegentijdrit.

jpdv

Klik hier voor onze digitale Tourgids.

“Mentaal is dit superzwaar”, zei een aangeslagen Debusschere zondag. “Ik had er rekening mee gehouden dat ik ergens zou moeten lossen. Misschien bergop of na mijn laatste kopbeurt op het einde. Maar nu… Ik heb er geen verklaring voor. Ik ben zeker niet ziek. Mijn voorbereiding was gewoon goed.”

Maandag voor de start kwam dan toch een mogelijke verklaring. De dokter stelde een geblokkeerde zenuw in de rug vast bij Debusschere. Allicht de reden van de eerste moeilijke dagen.

Zie ook:

Het moet ook gezegd dat Katusha een team van hardrijders is: Mads Würtz Schmidt is wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, Nils Politt eindigt in de top tien in elke tijdrit waar hij aan de start staat, Alex Dowsett is voormalig uurrecordhouder. De ploeg eindigde gisteren niet toevallig op de vijfde plaats. “Ik ben nog content dat ik niet gelost ben door een ploeg die vijftiende is geworden”, zei Debusschere. “Ze hebben verschrikkelijk hard gereden.”

Ploegleider Dirk Demol beaamde dat het een hele klus wordt om zijn renner mentaal opnieuw boven water te krijgen: “We moeten hem hier door sleuren, maar we gaan werk hebben. Jens is op en top prof en ligt goed in de groep. Iedereen zal hem steunen.”

In de hiërarchie van de koers zal Debusschere niet langer als eerste sprinter uitgespeeld worden. Hij benadrukt dat hij zelf om een andere rol heeft gevraagd: “De volgende sprint is voor Rick (Zabel, nvdr.). Dat heb ik zelf gevraagd. Ik wil niet meer dat de jongens hun leven riskeren voor iemand die ontploft in de sprint.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten