Echtgenote van Melikan Kucam blijft aangehouden als medeplichtige in zaak rond humanitaire visa

Birsen en Melikan Kucam

Birsen en Melikan Kucam © rr

De raadkamer in Antwerpen heeft maandag de aanhouding bevestigd van de echtgenote van Melikan Kucam. Zij werd vorige week opgepakt in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa. Haar man zit al bijna zes maanden in voorhechtenis.

jvh

Nadat haar echtgenoot in januari al opgepakt werd, verhoorden de speurders van de federale gerechtelijke politie Birsen Y. al een eerste keer. Onlangs werd ze opnieuw verhoord, en vorige week werd ze aangehouden. De vrouw zou opnieuw getuigen benaderd hebben, en het gerecht vermoedt dat zij hen gevraagd heeft om hun verklaringen aan te passen.

Haar advocaat Frédéric Thiebaut liet na afloop weten dat hij in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer. “Ik zie niet in waarom ze nog langer in de cel zou moeten blijven. Voor haar vier kinderen is dit een drama, nu niet alleen hun vader, maar ook hun moeder achter de tralies zit.” Door beroep aan te tekenen verschijnt de vrouw binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling, die moet beslissen of ze al dan niet verder aangehouden blijft.

Hoofdverdachte Melikan Kucam zit al sinds januari in de gevangenis. Hij wordt ervan verdacht mensen tegen betaling op een lijst voor humanitaire visa te hebben gezet. Als vertrouwenspersoon kon hij die lijsten indienen bij het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). In het onderzoek werd ook de zoon van Kucam ook een tijdje opgesloten. Hij is ondertussen vrij onder voorwaarden. Het onderzoek naar de fraude met humanitaire visa is een uitloper van het onderzoek naar de misdaadclan rond de familie Y., waar ook Birsen een telg van is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten