Israëlische rechtbank geeft Palestijnse Autoriteit (mee) schuld voor aanslagen

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: AFP

De Palestijnse Autoriteit is volgens een rechtbank in Jeruzalem mee verantwoordelijk voor meerdere terroristische aanvallen tegen Israëli’s tijdens de Tweede Intifada (2000-2005). Ook onder meer de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) zijn medeplichtig, zo besliste de rechtbank maandag.

Tijdens de Tweede Intifada, Palestijnse opstanden tegen de Israëlische bezetting, kwamen meer dan 1.000 Israëli’s en 3.500 Palestijnen om. Het conflict duurde van 2000 tot 2005.

De uitspraak van de rechtbank in Jeruzalem komt er na een klacht van de organisatie Shurat Hadin, die zich inzet voor de slachtoffers van 17 aanvallen tegen Israëlische doelwitten. Nu ze gelijk heeft gekregen, moet de Palestijnse Autoriteit, die de Palestijnse gebieden bestuurt, schadevergoedingen betalen aan de families van de slachtoffers. Over de hoogte van de schadevergoeding, moet de rechtbank zich later nog uitspreken. Shurat Hadin hoopt alles samen op omgerekend zowat 250 miljoen euro.

De beslissing komt er terwijl de Palestijnse Autoriteit in financiële moeilijkheden verkeert. In februari begon Israël met het bevriezen van een deel van de belastingen en douanerechten die het voor de Palestijnse Autoriteit inzamelt. Volgens Israël wordt dat geld gebruikt voor het helpen van families van Palestijnse aanvallers die het heeft gedood of gevangenhoudt. Uit protest besliste Abbas om het volledige bedrag af te wijzen, goed voor ongeveer 177 miljoen euro per maand, of 60 procent van het totale budget van de Palestijnse Autoriteit. Bovendien zetten de Verenigde Staten ook hun financiële hulp stop.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent