David Goffin kan het Djokovic slechts één set moeilijk maken op Wimbledon: “Hij was werkelijk overal”

Bron © Belga N

Foto: AFP

Veertig minuten deed David Goffin (ATP 21) alles goed - zijn lijnen vinden, zijn slagen variëren, zijn opslag verzorgen – maar dat volstaat uiteraard niet tegen een gigant als Novak Djokovic (ATP 1). De 33-jarige Serviër kwam op toerental na een 3-4 achterstand in de eerste set, Goffin zelf zakte weg en dan ging het razendsnel: 6-4, 6-0, 6-2. De Luikse Lente was voorbij, maar ondanks deze bolwassing mag Goffin toch nog terugblikken op een voortreffelijk tornooi. En hopen op een fraaie tweede seizoenshelft, beseffende dat de kloof met de Big 3 nog altijd hemelsbreed gaapt.

LEES OOK.Kansloos onderuit, maar Goffin maakt wel weergaloos “punt van de match”tegen Djokovic

Om de lastigheid van de taak even te schetsen: Novak Djokovic had de voorbije twaalf maanden welgeteld één match verloren op een major, vorige maand in Parijs tegen Nadal. Wimbledon 2018, US Open 2018, Australian Open 2019: het staat allemaal in de Servische kast. Aan de overkant stond David Goffin, een speler die in een van de vier topevenementen slechts één keer een toptiener (Dominic Thiem in 2017 op de Australian Open) had geklopt. En toch betrad de 28-jarige Luikenaar zonder vrees en met veel lef Center Court. Een passingshot, een dropshot, een ace: amper negen minuten ver was de kamp, of hij had al zijn volledige repertoire getoond, terwijl Djokovic zijn eerste twee opslagspelletjes slechts met moeite kon behouden. In de zevende game brak Goffin dan toch als eerste doorheen de opslag: 3-4. Maar wat het begin van iets moois leek te worden, bleek het begin van de ondergang.

David Goffin kan het Djokovic slechts één set moeilijk maken op Wimbledon: “Hij was werkelijk overal”
Foto: REUTERS

Plots verdween alle accuratesse uit het spel van de Belg. Djokovic brak meteen terug naar 4-4 en stoomde snel door naar setwinst. Goffin won bij het begin van de tweede set wel het meest spectaculaire punt van de match (én van het tornooi) – tweemaal een achterwaartse slag door de benen, bekroond met een staande ovatie – maar dat baatte niet. Bij momenten timmerde Goffin eerder richting Theems, zo’n kilometer of vijf verderop. Djokovic zette zijn demonstratie verder, het verweer van Goffin brokkelde af en via zijn negende game op rij zette de titelverdediger een pijnlijke 6-0 op het bord.

Lees verder onder de foto

David Goffin kan het Djokovic slechts één set moeilijk maken op Wimbledon: “Hij was werkelijk overal”
Foto: AFP

Djokovic speelde vrijwel foutloos, maar bij Goffin haperde van alles, zijn service op kop. En om kans te maken tegen een van de Big 3 moet je de perfectie benaderen. Djokovic speelt nu eenmaal net iets sneller, dieper en juister dan de tegenstanders die Goffin eerder dit tornooi opruimde. De beste tennissende Belg stribbelde iets meer tegen in de derde set, maar ook dan zag een volgelopen Center Court nooit meer de strijd die zich in de aanvangsfase zo boeiend had aangekondigd. De toeschouwers onthaalden Goffins 1-1 nog wel met tevredenheid en opluchting, maar het spelbeeld veranderde niet: 6-2. Game over.

Tien dagen Wimbledon hebben Goffin – de jongste kwartfinalist trouwens in Londen - weer gebracht waar iemand met zijn vaardigheden thuishoort: bij de subtop van het internationale toptennis, het dozijn kerels dat vanop een afstand kijkt naar de heerschappij van de Big Three. En beseft dat ze in het verkeerde tijdperk geboren zijn. Zo heeft ook de Belg gisteren nog eens mogen ondervinden. Nadal in Parijs. Federer in Halle. Djokovic in Wimbledon. Het zijn spelers van dat formaat die deze Goffin moeten afremmen. Ook dat mag een troost zijn.

Goffin hield in de eerste set goed stand tegen Djokovic. In het zevende spel lukte de Luikenaar zelfs een break (4-3), maar Djokovic antwoordde meteen met een rebreak. Daarna ging hij opnieuw door de service van Goffin, goed voor 6-4 setwinst.

Lees verder onder de foto

David Goffin kan het Djokovic slechts één set moeilijk maken op Wimbledon: “Hij was werkelijk overal”
Foto: REUTERS

In de tweede set stond er geen maat op de nummer één van de wereld. In amper 32 minuten stond de 6-0 op het bord. Goffin trachtte in de derde set een vuist te maken maar in het vierde spel moest hij opnieuw zijn opslag inleveren (3-1). Djokovic gaf de voorsprong niet meer uit handen en maakte het uit bij zijn eerste matchpunt (6-2). De partij duurde 1 uur en 56 minuten.

Ondanks de nederlaag kan David Goffin terugblikken op een mooi toernooi. Hij versloeg op weg naar zijn derde kwartfinale ooit op een grandslam (na Roland Garros 2016 en Australian Open 2017) onder meer de Russische topper Daniil Medvedev (ATP 13) en keert maandag terug in de top twintig van de wereld. De Luikenaar wint immers heel wat punten omdat hij vorig jaar al na een ronde moest inpakken op Wimbledon.

Novak Djokovic neemt het voor een plaats in de finale op tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP 22), die in de tweede ronde voorbij Steve Darcis (ATP 221) ging.

David Goffin kan het Djokovic slechts één set moeilijk maken op Wimbledon: “Hij was werkelijk overal”
Foto: EPA-EFE

“Hij was werkelijk overal”

“Het was niet evident”, aldus Goffin in een eerste reactie. “Ik deed alles goed in het begin van de wedstrijd. Het niveau was van in het begin erg hoog en ik speelde heel goed. Ik stond in het achtste spel van de eerste set, met een break in mijn voordeel, op 30-0 toen ik een dubbele fout sloeg. Dat had vermeden kunnen worden. Bij 4-4 begon hij iets preciezer te spelen en gebruikte hij meer lange ballen. Hij serveerde ook beter. Het was moeilijk hem het hoofd te bieden. Wanneer je zo’n kans krijgt, zoals ik in de eerste set, krijg je vertrouwen. Maar ik kon hem gewoonweg niet meer volgen.”

Goffin verloor na die achtste game tien spelletjes op rij. “Hij had ineens op alles een antwoord”, vervolgde Goffin. “Elk punt tegen hem is moeilijk. Je moet gewoonweg perfect spelen om te kunnen winnen. Hij zet je constant onder druk. Zijn return komt bijvoorbeeld altijd op de baseline. Het was een heel moeilijke namiddag. Hij was werkelijk overal. Hij heeft vandaag nog eens helemaal duidelijk gemaakt waarom hij nummer één van de wereld is.”

Opnieuw top-20: “Heel positief”

David Goffin kon zich woensdag toch aan één zaak optrekken. De Luikenaar komt komende maandag, na het toernooi, opnieuw op de achttiende plaats van de ATP-ranking terecht. Goffin is ook de eerste Belgische speler om zich te plaatsen voor de kwartfinales in drie grandslamtoernooien.

“Ik ben teleurgesteld met de uitschakeling, maar over het algemeen ben ik wel heel tevreden over mijn toernooi”, legde Goffin uit. “Ik ben blij met het spel dat ik gespeeld heb op gras. Ik heb mijn beste tennis teruggevonden en ik ben helemaal fit. Dat laatste is misschien nog het belangrijkste.”

Vorig jaar verloor Goffin al in de eerste ronde op het Londense gras, tegen de Australiër Matthew Ebden. De Belgische nummer één won dus door zijn prestaties dit jaar 360 punten op de ATP-ranking. Hij springt daarmee naar de achttiende plaats. Na zijn nederlaag tegen Rafael Nadal op Roland Garros was Goffin nog weggezakt naar de 33e plaats, zijn laagste plaats op de ATP-ranking sinds september 2014. “Dit motiveert me om door te gaan”, besloot Goffin. “Ik moet verdergaan op deze weg. Ik ga nu even rust nemen, de batterijen opnieuw opladen en me vervolgens goed voorbereiden op het Amerikaanse seizoen op hardcourt.”

Door Marc Vermeiren in Wimbledon
AANGERADEN