Renault sluit akkoord met vakbonden voor “betere levenskwaliteit”

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Franse autogroep Renault heeft dinsdag een “mondiaal kaderakkoord” getekend met de vakbonden, met de bedoeling om de levenskwaliteit van zijn personeel te verbeteren. Het akkoord is dus ook geldig voor België.

In het akkoord is onder meer voorzien in de mogelijkheid van glijdende werkuren en de oprichting van “vakclubs” om kennis met elkaar te delen. Ook zouden werkruimtes aangepast worden voor mensen met een handicap en krijgen nieuwe personeelsleden recht op een “integratieparcours”.

Daarnaast onderschrijft het akkoord ook de bepalingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) rond geweld en pesten op het werk. De bedoeling, aldus topman Thierry Boloré, is “om in een stabieler en aantrekkelijker omgeving te werken, met respect voor het evenwicht tussen werk en privé”.

Het akkoord werd ondertekend door de internationale vakbondsfederatie IndustriALL Global Union, de Franse vakbondsfederaties en de syndicaten vertegenwoordigd in de ondernemingsraad van de groep. Er komt een jaarlijkse evaluatie.

De afspraken gelden ook voor de Renault-werknemers in ons land, maar over de precieze invulling geeft de Belgische directie geen uitleg.

Door jvh
AANGERADEN