Argentijnse ex-president De La Rua gestorven

Bron © BELGA

Fernando de la Rua Foto: AFP

De voormalige Argentijnse president Fernando de la Rua is dinsdag in Buenos Aires op de leeftijd van 81 jaar overleden. Hij moest in 2001 tijdens de economische crisis onder druk van de straat het presidentiële paleis in een helikopter verlaten.

“Ik betreur het overlijden van ex-president de la Rua. Zijn democratische traject verdient de erkenning van alle Argentijnen. Ik leef mee met het verdriet van de familie”, verklaarde president Mauricio Macri. De la Rua stierf in een ziekenhuis in Buenos Aires, waar hij opgenomen was met hart- en nierproblemen.

Fernando de la Rua, die president was van 1999 tot 2001, nam ontslag op 19 december 2001, toen het land door de ergste economische crisis uit zijn geschiedenis ging. Heftige oproer werd dat jaar hard neergeslagen. Daarbij viel een dertigtal doden. Het gewezen staatshoofd vluchtte in een helikopter uit het presidentiële paleis in de Argentijnse hoofdstad, dat door duizenden betogers belegerd werd. Hij leefde sindsdien weg van het politieke leven.

Door jvh
AANGERADEN