Patrick Lefevere vol lof over Elia Viviani na zijn zege in de Tour: “Hij zal de ploeg verlaten, maar het is een prof”

Elia Viviani bezorgde dinsdag Deceuninck-Quick Step zijn tweede ritzege op een rij in de Tour de France. Een zichtbaar geëmotioneerde Viviani was dolblij met de sprintzege in Nancy. “Het betekent echt heel veel voor me, ik kan het nog altijd niet geloven”, aldus Viviani. “Het hoofddoel was weliswaar om de eerste etappe te winnen en het geel te pakken, maar dat liep helaas mis. Ik was die dag niet helemaal gefocust.”

Klik hier voor onze digitale Tourgids

"Ongelooflijk", reageerde hij na afloop. "De Tour was het grote doel van het jaar, deze zege betekent heel veel voor mij."

"In Brussel misten we nog de zege en de gele trui, maar gisteren ging de bal aan het rollen met de overwinning van Julian en het geel. Hij voerde een echt kunstje op en dat motiveert ook de ganse ploeg. We hebben een knop omgedraaid en gingen vandaag voluit voor die tweede ritzege. Ik heb er geen woorden voor hoe sterk de ploeg voor de dag kwam vandaag, pas in de laatste 180 meter moest ik aan de bak. Ik werd in een zetel naar de finish gebracht. Ik moet iedereen bedanken: niet alleen Michael Mørkøv en Maximilian Richeze, maar ook Yves, Julian en Dries. Het zijn stuk voor stuk toppers. De gele trui trok voor mij mee de sprint aan, dat overkomt je niet elke dag en dat doet niet elke renner. Er heerst een enorm goede sfeer in de ploeg en dat zie je gewoon ook in de koers. Nu heb ik een ritzege beet in alle grote rondes."

"We zijn een ploeg die altijd vooruit kijkt, en lessen trekt uit wat fout liep. Zaterdag draaide het in de soep toen ik mijn leadout verloor en was ik daar even slecht van. Ik wilde graag dat geel, maar het was nog wat zoeken in die eerste Tourrit (Viviani reed zijn laatste Tour in 2014, red), vandaag ging het perfect met Michael en Max. Alexander Kristoff probeerde te anticiperen in de sprint, Maximilian opende de ruimte op links en ik kon hem nog voorbij."

Groene trui?

Peter Sagan draagt de groene trui en telt 104 punten, Viviani heeft er nu 81. "Ik ben daar nog niet mee bezig", eindigde hij. "Voor de groene trui moet je nog andere ritten winnen. Ik heb er nu al één beet, we zien wel. Dan moet ik ook de tussensprinten winnen en daar moet ik nog even over nadenken. Laat ons eerst nu genieten van deze zege."

Patrick Lefevere: “Viviani zal de ploeg verlaten, maar het is een prof”"We hebben sterk ingezet op de sprinttrein van Viviani in deze Tour, dan is het fijn dat dit al vroeg loont met een ritzege", reageerde manager Patrick Lefevere opgetogen.

Dag vier en al de tweede ritzege, het lijkt zo makkelijk te gaan voor Deceuninck-Quick Step. "Maar dat is het niet, dit is wel de Tour", verklaarde Lefevere. "Hier rijdt iedereen op het hoogste niveau, dan is een zege nooit gemakkelijk. We zijn heel blij met deze ritwinst. In de Giro werd hij gediskwalificeerd, onterecht en dat droeg hij daarna lang met zich mee. In Zwitserland liep het weer goed en we zijn naar hier getrokken met een stevige sprinttrein. In de openingsrit lukte het niet, vandaag wel en dat is heel belangrijk."

"Iedereen weet ook dat Viviani de ploeg verlaat, maar ik betaal hem wel nog tot eind december, dus ik heb uitdrukkelijk gevraagd aan iedereen in de ploeg, op de eerste dag, om te koersen alsof ze nog vijf jaar bij ons rijden. Het zijn profs, en ze gedragen zich daar ook naar. Kijk naar wat de ploeg vandaag allemaal doet. Dries Devenyns doet zijn werk, Julian brengt met een laatste krachtexplosie de sprinttrein in stelling en daarna was het aan de andere jongens. Dat is de Wolfpack ten voeten uit. Iedereen werkt voor elkaar, ze offeren zich op voor elkaar. Dat is ons geheim en dan is het heel fijn dat dit werk ook beloond wordt met een zege."

Patrick Lefevere vol lof over Elia Viviani na zijn zege in de Tour: “Hij zal de ploeg verlaten, maar het is een prof”
Foto: EPA-EFE
Patrick Lefevere vol lof over Elia Viviani na zijn zege in de Tour: “Hij zal de ploeg verlaten, maar het is een prof”
Foto: Photo News
Door Maarten Els
AANGERADEN
Meest recent