Zuid-Koreaan volgt na 30 jaar zijn ouders, en loopt over naar Noord-Korea

Bron © BELGA

Choe In-guk Foto: AP

Een Zuid-Koreaan wiens vader en moeder in de jaren tachtig overgelopen waren naar het communistische Noord-Korea, is afgelopen zaterdag in de voetsporen van zijn ouders getreden. Dat melden bronnen uit beide landen.

Choe Dok-shin was de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken toen hij in 1986 als hoogst geplaatste Zuid-Koreaan ooit samen met zijn echtgenote overliep naar het noorden. Hij overleed er drie jaar later.

Zijn zoon, Choe In-guk, is nu in de voetsporen van zijn ouders getreden: hij landde zaterdag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Dat meldt de Noord-Koreaanse staatszender Uriminzokkiri en dat wordt bevestigd door het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

Bij zijn aankomst liet hij noteren dat hij “de rest van zijn leven in Noord-Korea wil doorbrengen”, omdat dat “de laatste wens van zijn ouders” was. Jaren van repressie en hongersnood hebben ervoor gezorgd dat sinds de Koreaanse oorlog 30.000 Noord-Koreanen naar het zuiden gevlucht zijn. De omgekeerde beweging is uiterst zeldzaam.

Zuid-Koreaan volgt na 30 jaar zijn ouders, en loopt over naar Noord-Korea
Choe In-guk met zijn moeder Ryu Mi-yong bij een zeldzame reünie in Seoel in 2000. Foto: AFP
Door jvh