Kinderen maken doe je in Antwerpen, oud worden in Koksijde en sterven in Horebeke: Vlaanderen volgens de statistieken

Horebeke / Lo-Reninge / Wijnegem / Koksijde -

Het wordt in Vlaanderen steeds meer drummen voor plaats: in vergelijking met 2000 wonen we vandaag met 48 mensen meer op een vierkante kilometer. Statistiek Vlaanderen wijst in zijn jongste cijfers ook op de énorme vergrijzing die sommige Vlaamse gemeenten treft. In Koksijde is maar liefst 40 procent van de bevolking ouder dan 65.

Koksijde, de oudste gemeente

Iets meer dan 20 procent van de Vlaamse bevolking is vandaag 65-plusser. Ter vergelijking: de groep -18-jarigen is in Vlaanderen slechts goed voor 19,4 procent. Gevolg: een grillige bevolkingspiramide en de vaststelling dat Vlaanderen wordt gekenmerkt door een verouderende bevolking. De West-Vlaamse kustgemeente Koksijde spant de kroon met maar liefst 40 procent 65-plussers. Los van nog andere kustgemeenten – waar de vergrijzing eveneens fors toeslaat – wonen ook in Vlaanderens rijkste gemeenten Schilde, Aartselaar (provincie Antwerpen) en Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen) vandaag relatief veel oudere mensen.

Wijnegem, de populairste gemeente

Bijna 300.000 huishoudens zijn vorig jaar naar een andere Vlaamse gemeente verhuisd. Hoewel de Vlaming als honkvast bekendstaat, zit het aantal dergelijke verhuisbewegingen al jaren in de lift. Opvallend – volgens Statistiek Vlaanderen – is dat uit de volgende gemeenten zodanig veel mensen verhuizen dat het bevolkingsaantal er daalt: Houthalen-Helchteren en Herstappe (Limburg), Lint en Arendonk (Antwerpen), Spiere-Helkijn en Langemark-Poelkapelle (West-Vlaanderen). Gemeenten waar veel naartoe wordt verhuisd, zijn gemeenten in de groene Vlaamse rand rond Brussel, maar ook Boechout, Lier, Putte, Bonheiden, Schelle en Wijnegem (Antwerpen), gemeenten aan de kust en Wachtebeke, Maarkedal, Horebeke (Oost-Vlaanderen).

Antwerpen, de vruchtbaarste gemeente

Er zijn vorig jaar - met in totaal 64.336 baby’s – nét iets meer jongens (50,9 procent) dan meisjes (49,1 procent) geboren.

Opvallend, nu jonge mensen minder huwen: nog altijd de helft van alle geboortes vindt binnen een gehuwd stel plaats.

Vlaanderen is overigens niet overal even vruchtbaar. Van de centrumsteden tellen – per 1.000 inwoners – Antwerpen, Mechelen en Gent het hoogste aantal geboortes. Hasselt, Oostende en Brugge bengelen achteraan. Wat gemeentes betreft, worden er “hoge waardes’" qua vruchtbaarheid genoteerd in Borsbeek (Antwerpen) en de Vlaams-Brabantse gemeenten Vilvoorde en Drogenbos.

Lo-Reninge, de dunstbevolkte gemeente

Per vierkante kilometer wonen we nu met 48 Vlamingen meer dan in 2000, waarmee de bevolkingsdichtheid in Vlaanderen intussen 487 inwoners per vierkante kilometer bedraagt. Wie wat meer plek wil, moet buiten de zogenaamde Vlaamse ruit tussen Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven gaan wonen. Daarbinnen is het vooral veel drukker geworden in de Vlaams-Brabantse gemeenten Machelen, Vilvoorde en Zaventem. Met name in gemeenten in het zuiden van West-Vlaanderen hebben inwoners dan weer weinig last van de gestegen bevolkingsdichtheid, omdat de bevolking er daalt.

Horebeke, de dodelijkste gemeente

Elke dag overlijden er in Vlaanderen 173 inwoners, wat het aantal overlijdens op bijna 63.400 per jaar brengt. In 2008 lag dat aantal nog 10 procent lager, of gemiddeld 158 overlijdens per dag. Verklaring voor de stijging is de gestage veroudering van de bevolking. De sterftecijfers zijn het hoogst aan de kust, waar een relatief oude bevolking woont. Wel opvallend is dat de zogenaamde vroegtijdige sterfte - een overlijden vóór de leeftijd van 75 jaar – is gedaald, zowel bij mannen als bij vrouwen. Vroegtijdige overlijden zijn goed voor 29 procent van het totaal aantal overlijdens.

Door Werner Rommers
AANGERADEN