Abonnee worden? Kies je leesformule

10/07/2019 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  REUTERS

Ross Perot (89), de miljardair die president van de VS wilde worden, overleden

Tot president van de VS heeft Ross Perot het nooit geschopt. Maar in 1992 speelde hij wel een opvallende rol door als onafhankelijke 19 procent van de stemmen te halen, kiezers die hij vooral afsnoepte van George Bush Sr., die uiteindelijk verloor van Bill Clinton. De ‘derde presidentskandidaat’, zoals hij bekend werd, is nu op 89-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie.

De conservatieve Texaanse miljardair – een beetje de voorloper van Donald Trump genoemd – kwam in 1992 als onafhankelijke kandidaat op en betaalde zijn verkiezingscampagne grotendeels zelf. Oorspronkelijk hield niemand rekening met hem. Maar met 19 procent van de stemmen behaalde hij onverwacht het beste resultaat voor een onafhankelijk kandidaat sinds Theodore Roosevelt in 1912.

Er werd gezegd dat hij door zijn goede uitslag de Republikeinse president George Bush Sr. naar de uitgang begeleidde omdat Perot vooral conservatieve kiezers had weggelokt. De Democratische uitdager Bill Clinton was de lachende derde en werd de nieuwe president van de Verenigde Staten.

In 1996 waagde Perot nog eens zijn kans om in het Witte Huis te geraken, maar kwam toen uit op een score van amper 8 procent.

Ross Perot, die als zakenman fortuin maakte, is nu overleden. Dat bevestigt zijn familie. Hij werd 89 en leed de jongste maanden aan leukemie.

Het Amerikaanse zakenmagazine Forbes schat het vermogen van Perot, die vader is van vijf kinderen, op 4,1 miljard dollar.

Hoofdpunten