Reacties vooraf: Tim Wellens mikt op de ritzege, De Gendt hoopt op vlucht met De Marchi en Schachmann

Foto: BELGA

In de vijfde etappe van de Tour de France krijgen de vluchters een eerste echte grote kans om het uit te zingen tot de finish. En dus wil zowat het halve peloton straks deel uit te maken van de vroege vlucht. Voor de start in Saint-Dié-des-Vosges legden we ons oor te luisteren bij enkele kanshebbers voor de dagzege.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

LEES OOK. Wie wil winnen, moet tijd verliezen: vandaag de eerste grote kans voor vluchters in Tour de France

Tim Wellens: “Het doel is de ritzege”

Twee dagen geleden gaf Tim Wellens niet aan te vallen, maar ging hij toch. Over de vijfde etappe was de drager van de bolletjestrui meer uitgesproken. “Ik ga proberen in de aanval te gaan, maar ik weet dat ik niet de enige ben die vandaag wil aanvallen. De helft van het peloton denkt vandaag een kans te maken in het peloton. Er moet dus zeker ook een beetje geluk bij zitten.”

In eerste instantie denkt Wellens vandaag aan de ritzege. “Ik denk dat het behoud van de bollentrui vandaag een mooie bijkomstigheid is, maar het doel is de ritzege. Als ik in de ontsnapping meezit, dan pak ik automatisch punten voor de trui.”

Lees verder onder de foto

Reacties vooraf: Tim Wellens mikt op de ritzege, De Gendt hoopt op vlucht met De Marchi en Schachmann
Foto: Photo News

 

Wellens verwacht niet dat de aanval vanaf “kilometer nul” succesvol zal zijn. “Vandaag gaat het langer duren omdat veel renners in de ontsnapping willen zitten. Je kunt niet met alles meespringen, dus je moet een paar pogingen kiezen en hopen dat je bij de juiste zit.”De huidige drager van de bolletjestrui rekent er niet op dat er een klassementsrenner vandaag het verschil gaan maken. “Hooguit in de finale als de ontsnapping een groot gat heeft geslagen dat er iemand in de laatste kilometers iets probeert. Maar ik vermoed dat zij wachten op de bergen.”

 

Thomas De Gendt: “Het gaat vandaag lang duren voordat we een ontsnapping kunnen zien”

“Ik denk dat bij de etappe van vandaag zestig, zeventig man een streepje bij heeft gezet”, verwacht Thomas De Gent. “Ik kan met een kleine zekerheid zeggen dat het vandaag lang gaat duren voordat we een ontsnapping kunnen zien.”

De Gendt ziet ook de bekende namen die hoogstwaarschijnlijk vandaag een poging zullen wagen. “Als mannen als Alessandro De Marchi of Maximilian Schachmann meeschuiven, dan probeer ik ook mee te zitten. We rekenen niet echt op dat moment. We werken in een ontsnapping goed samen en weten wat we aan elkaar hebben. Als je, ik geef maar een voorbeeld, met vier Fransen van kleinere ploegen meezit, gaan ze veel omkijken. Je moet met sterke mannen zitten die eerst tien minuten hardrijden voordat ze gaan omkijken.”

De Belg heeft met zijn ploeg haar zinnen gezet op de vijfde etappe. “Het is niet dat de Tour de France er van afhangt, maar het is wel een reële kans voor de vluchters. We moeten alleszins meezitten. Als Tim meezit in de ontsnapping, dan kan hij de bolletjestrui zeker weten behouden, maar het is niet dat de bolletjestrui behouden vandaag een doel is. Het is eerder de ritzege die voor ons telt.”

Maximilian Schachman: “Ook Sagan en Matthews kunnen de klimmetjes aan”

Eén van de andere outsiders voor de ritzege vandaag is Maximilian Schachman. De Duitser van BORA-Hansgrohe won dit jaar al drie ritten in de Ronde van het Baskenland, een rit in de Ronde van Catalonië en het Duits kampioenschap. Hij reed ook top-vijf in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. “Vandaag is de eerste rit met de langere klimmetjes in. De vraag is: is deze etappe te hard voor de sprinters en niet interessant genoeg voor de klassementsmannen? Daarom zal de strijd om mee te gaan in de ontsnapping lang duren. Want dit is de eerste keer dat de lange vlucht kans heeft om stand te houden. Ik ken niet alle hellingen bij naam vandaag, maar ik heb hier al een paar koersen gereden dus misschien herken ik ze wel eens ik erop rijd. Het zou ook wel kunnen dat Sagan en Matthews de klimmetjes aan kunnen.”

Door Hugo Coorevits, Maarten Delvaux en Maarten Elst
AANGERADEN