Franse spoorwegmaatschappij test trein uit die van op afstand wordt bestuurd

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft in de regio rond Parijs een trein getest die vanop afstand bestuurd wordt. Het bedrijf spreekt over een “belangrijke stap” in de ontwikkeling van zelfrijdende treinen.

De trein reed in april rond op een traject van vier kilometer. Dat laat het bedrijf woensdag weten. “Dit succesvolle experiment heeft de technische haalbaarheid van zelfrijdende treinen aangetoond”, klinkt het in een mededeling van SNCF.

Op de locomotief waren camera’s geïnstalleerd, waardoor het mogelijk was om het voertuig vanop afstand te besturen en te bepalen wanneer er geremd en versneld moest worden. De gegevens werden verzonden via een satelliet en LTE-netwerken, wat vergelijkbaar is met 4G.

Door treinen vanop afstand te besturen, moet het mogelijk worden om de controle van zelfrijdende treinen over te nemen als dat nodig is, om manoeuvres te vergemakkelijken en om goede diensten te verlenen aan goederentreinen.

“Het is een belangrijke stap voor de spoorweg. Dit succesvolle experiment is een fundamentele stap in de realisatie van de trein van morgen”, verklaart Luc Laroche, de directeur van het project bij SNCF.

AANGERADEN