Zoals in de cross: extra materiaalposten op onverharde slotklim in de Tour

Het Tour-peloton kijkt vandaag met de nodige stress uit naar La Planche des Belles Filles, de eerste aankomst bergop in de Tour. Niet alleen door de enorme steilte, maar ook omdat de laatste kilometer op grind wordt gereden. Om de tijdsverschillen door toedoen van pech binnen de perken te houden grijpt de organisatie van de Tour de France terug naar het veldrijden: er zullen twee materiaalposten worden ingericht.

Volg de etappe hier LIVE van start tot finish

De aankomst op de befaamde Vogezencol vandaag ligt nog eens 900 meter verder en 135 meter hoger dan de finish die in 2012, 2014 en 2017 werd genomen. De nieuwe uitloper van La Planche des Belles Filles is bovendien grotendeels onverhard.

Servais Knaven, ploegleider van Team Ineos, is er niet blij mee. “Het is wegwielrennen, hé. Hoeveel meerwaarde heeft dit? Het brengt alleen maar extra risico’s met zich mee: plat rijden, de auto’s die niet kunnen volgen... De Tour heeft dat niet nodig.”

De organisatie weet dat ze met de nieuwe La Planche des Belles Filles hoog spel speelt. Morgen worden in de laatste kilometer twee depannagezones voorzien. Hoe die precies zullen ingevuld worden, is niet duidelijk. Aanvankelijk ging het over drie stroken, de ASO-woordvoerder stelde dat gisteren namiddag bij tot twee. Servais Knaven is nog altijd niet overtuigd: “Een paar materiaalplaatsen is niet veel. Als ze 500 meter uit mekaar staan, is dat bijna drie minuten. Ga dan maar eens lopen…” Team Ineos heeft in ieder geval in beide materiaalposten reservefietsen staan voor kopmannen Thomas en Bernal.

Gisteren ging de dochter van Knaven trouwens de laatste kilometers van de klim filmen, zodat Thomas en Bernal de laatste details - zoals de positie van de hekken - nog eens goed kunnen bestuderen.

De Tour-organisatie liet gisteren trouwens het grind in de slotkilometer nog eens flink aanduwen door wegenwerkers met een pletwals.

LEES OOK. Vandaag wacht de meest controversiële kilometer van de Tour met extreem steile en onverharde strook

Door jpdv, md