Politiecommissaris dagvaardt ex-voorzitter Franstalige Mensenrechtenliga wegens laster en eerroof

Bron © BELGA

Alexis Deswaef. Foto: BART DEWAELE

Politiecommissaris Pierre Vandersmissen, al jaar en dag diensthoofd operaties bij de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, heeft advocaat Alexis Deswaef, ex-voorzitter van de Franstalige Mensenrechtenliga, rechtstreeks gedagvaard voor de correctionele rechtbank van Brussel. Hij beticht hem van laster, eerroof en belaging over een periode 2008 tot 2016.

“De commissaris beweert dat Alexis Deswaef hem tijdens een inbreukperiode van meer dan acht jaar heeft belaagd en beledigd. Het gaat echter over verklaringen die Alexis Deswaef deed in de hoedanigheid van advocaat of voorzitter van de Liga, vooral tijdens interviews in verschillende media. Deze feiten behoren tot zijn meest elementaire vrijheid van meningsuiting, en vallen onder geen enkele voorwaarde onder het strafrecht”, deelde de Liga donderdag mee.

“Gedurende jaren heeft deze advocaat mij in de media persoonlijk of uit hoofde van mijn functie aangevallen voor de manier waarop ik als hoofd van de dienst operaties o.m. de problemen aanpak in verband met migranten en daklozen”, repliceert Vandersmissen. “Het hek was helemaal van de dam toen hij mij na zijn interpellatie in april 2016 aan de Beurs, openlijk een fascist met uiterst-rechtse sympathieën heeft genoemd. Dat heeft heel wat gevolgen voor mij gehad. Toen heb ik besloten om klacht in te dienen.”

De klacht werd geseponeerd, waarop de politieman besloot om Deswaef via zijn advocaat te dagvaarden.

Deswaef bevestigt dat hij de rechtstreekse dagvaarding dinsdag thuis heeft ontvangen. De zaak komt op 11 september voor de correctionele rechtbank. De advocaat wil zelf geen commentaar geven om de sereniteit van de debatten niet in het gedrang te brengen. De Mensenrechtenliga doet dat wel: “De reactie van meneer Vandersmissen komt merkwaardig genoeg op het moment dat de gerechtelijke autoriteiten een aantal aanvullende onderzoeksdaden hebben bevolen in het kader van de klacht die meneer Deswaef zelf had ingediend voor zijn willekeurige arrestatie op 2 april 2016.”

Meester Sven Mary, die de belangen van commissaris Vandersmissen behartigt, is hier allesbehalve blij mee. “Dat men van intimidatie durft spreken, is ongehoord, zelfs een pure leugen”, fulmineert hij. “Als een advocaat een collega dagvaardt, moet de stafhouder daarover ingelicht worden. In dit geval zowel de Nederlandstalige als de Franstalige, aangezien meester Deswaef en ik van een andere taalrol zijn. Ik heb mij aan de regels gehouden, maar aan Franstalige kant heeft men de zaak onnodig op de lange baan geschoven. De Franstalige stafhouder bleef maar inlichtingen vragen over de stukken die ik in mijn procedure gebruik. Nu, ettelijke maanden later, is ons geduld op. Vandaar die dagvaarding.”

Wordt op 11 september vervolgd voor de rechter.

Door yb