Verdacht pakket op NAVO-basis in Gooik blijkt loos alarm

Bron © BELGA

Aan de Kesterweg wordt iedereen tegengehouden door de politie. Foto: mvh

Gooik -

In de directe buurt van de NAVO-site in Gooik waar donderdagnamiddag een verdacht pakket gevonden werd, zijn een tijdlang dertig woningen ontruimd. Het bleek loos alarm, iedereen mocht na enkele uren weer naar huis.

Op de militaire basis van Satcom in Gooik, het knooppunt van satellietcommunicatie tussen de lidstaten van de Navo, werd donderdagnamiddag een verdacht pakket gevonden. De veiligheidsdiensten detecteerden het pakket op de eigen terreinen nadat het werd binnengesmokkeld, mogelijk door een nietsvermoedende postbode. Het zou opgemerkt zijn tijdens het scannen van de poststukken.

“Uit veiligheid hebben we de buurt verwittigd”, aldus burgemeester Michel Doomst (CD&V). “We hebben de bewoners gevraagd om in een straal van 300 meter te ontruimen. Het gaat om een dertigtal woningen.”

Na enkele uren bleek het echter om loos alarm te gaan en mocht iedereen weer naar huis. Het scansysteem reageerde op inktproducten van stempels. Ontmijningsdienst Dovo inspecteerde het verdachte pakket en kwam tot de bevinding dat het inktproducten bevatte. “Dovo heeft een röntgensysteem om te scannen. De Navo heeft dat blijkbaar niet. Hun scanner reageerde verkeerd op de producten in de doos”, aldus Doomst.

Door mvh, jvh