‘Nieuwe Swings’ en amper 16-jarige Belgische schitteren op WK skeeleren: “Zonder Bart zou ik hier nooit zo goed zijn geweest”

Foto: Instagram Jason Suttels

De Belgische delegatie heeft het uitstekend op het WK skeeleren in Barcelona. Met elf medailles (zes gouden, een zilveren en vier bronzen) verbeterden de Belgen het record van zes jaar geleden in Oostende (9). Niet alleen wereldtopper Bart Swings schitterde in Catalonië, ook jonge wolven Jason Suttels en Fran Vanhoutte tonen zich.

LEES OOK. Bart Swings flikt het quasi ondenkbare onder loden zon en op experimentele WK-piste: “Ik had de hele dag niet eens gegeten”

LEES OOK. Belgen op recordkoers na twee extra medailles tijdens WK skeeleren, ‘nieuwe Bart Swings’ laat zich verrassen

De 18-jarige Suttels liet zich vorig jaar al opmerken door als junior WK-brons te veroveren op de marathon bij de grote jongens. Dit jaar begon hij zijn toernooi in de afvallingskoers over 10 kilometer. Daarna volgde brons op de 1.000 meter en wat later een tweede wereldtitel, deze keer op de puntenafvalling over 10 kilometer. Vrijdag kwam daar nummer drie bij, in de puntenkoers.

“Ik denk dat het nooit beter kon lopen dan dit”, vertelt de man uit Tienen. “Het ging perfect, ook al had ik donderdag een mindere dag op de weg. Het kan niet altijd goed zijn hé. Maar ik beleef een toptoernooi. Of ik dit verwacht had? Het moment dat je wint, is altijd beter dan je het je kan inbeelden. Ik had hier wel voor getraind en werd vorig jaar al wereldkampioen. Ik wist dat het mogelijk was en het is leuk om te zien dat je trainingen hun vruchten afwerpen.”

Over de experimentele piste in Barcelona was heel wat te doen. “Ja, heel speciaal. Het geluid had wat weg van een achtbaan”, aldus Suttels. “Maar ik kon er wel goed op rijden. Het was best een leuke ervaring en de locatie op het strand was vet. Ze moeten voor zo’n piste wel nog iets verder nadenken, zeker voor tijdens regenweer. Maar het was een geslaagd eerste project om onze sport professioneler te maken.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Defended my title???? ??: @vanesamimiwong #welovetoskate

Een bericht gedeeld door Jason Suttels (@jasonsuttels) op

“Slaperig”

Op de afvallingskoers over 15 kilometer ging het donderdag wel mis voor de 18-jarige Suttels. “Ik ben pas elfde geworden. De benen voelden in principe goed aan, maar mijn hoofd was er niet goed bij. Ik voelde me wat slaperig. Ja, slaperig. Normaal hebben we drie wedstrijddagen, dan een dag rust en dan nog eens twee wedstrijddagen. Na de regen had ik vijf wedstrijddagen na elkaar. Dan is het soms moeilijker om jezelf op te laden.”

Suttels wordt al eens makkelijk de opvolger van Bart Swings genoemd, tevens een regiogenoot van hem. “Het is heel leuk om vergeleken te worden met iemand als Bart”, klinkt het fier. “Maar ik moet nog heel veel trainen om zijn niveau te halen. Ik ben nog altijd maar een junior. Tijdens de voorbereiding trainden we bijna dagelijks samen. Zonder Bart zou ik hier nooit zo goed zijn geweest. Hij traint op een andere niveau. Ik vraag ook veel aan hem. Hij is er de juiste persoon voor.”

“Wat mijn sterkste punt is? Als een wedstrijd fysieke zwaar is, dan is dat goed voor mij. Ik kan meer afzien dan de meesten en dieper gaan. Mijn zwakste punt is dat als mijn hoofd er niet bij is, dat het helemaal niet gaat. De marathon dit jaar? Er valt deze keer serieus wat geld mee te verdienen, wat natuurlijk een extra motivatie is. We zullen zien.”

LEES OOK. “Belgisch avondje” op WK skeeleren: Swings en Suttels veroveren beide derde wereldtitel, ongezien aantal medailles voor ons land

Dit bericht bekijken op Instagram

It all starts tomorrowww?? #teambelgium???? #focus

Een bericht gedeeld door Fran Vanhoutte (@fran_vanhoutte) op

“Geen verklaring voor”

Fran Vanhoutte, het jongere zusje van Stien, nam deel aan haar allereerste wereldkampioenschap en dat op amper 16-jarige leeftijd. Hoewel ze nog tot 2021 junior is, liet ze meteen mooie dingen zien met enkele knappe top tien plaatsen, met als beste resultaat een vijfde plek.

“Zo’n WK is toch veel specialer dan een EK hoor”, zegt Vanhoutte. “Er zijn hier atleten uit zoveel meer landen. Dat maakt het een stuk spectaculairder. Plus, Barcelona is heel mooi én heel warm. Het is hier constant 30 graden. Liever heb ik het iets frisser. De piste op het strand? Er was één dag dat die heel glad was, maar voor de rest heb ik niet zoveel problemen mee gehad. Het was speciaal met die hobbelige bochten, maar ik vond het al bij al best meevallen.”

“Mijn resultaten? Ik wist echt niet wat ik moest verwachten, maar ik ben er heel blij mee. Een verklaring heb ik er niet echt voor. Ik zit in een goeie club waar ik kan trainen met en omringd ben door mensen die mij vooruit helpen. Stien? Ik deel een kamer met haar en dat gaat goed (lacht). Ze steunt mij in alles wat ik doe en als ik iets niet weet of twijfel over bepaalde wieltjes of zo, dan kan ik het altijd aan haar vragen. Met Bart Swings spreek ik niet echt. We zien elkaar weinig tijdens het jaar en wonen ver van elkaar, dus hebben we weinig om over te spreken.”

De studente Latijn-Wiskunde die volgend jaar Wetenschappen-Wiskune gaat doen, wil eventueel voor kinesiste gaan. “Zoals mijn zus. Maar ik heb verder nog geen idee. Schaatsen? Ik ga met Stien en enkele vriendinnen volgende week naar Heerenveen om te werken op mijn techniek. Skeeleren is wel leuker op dit moment, omdat dat beter gaat. Ik heb ook veel vrienden in de sport, natuurlijk.”

Door Vincent Van Genechten
  • Meest recent