Na Joan Baez krijgt Gent met Graham Nash tweede Woodstocklegende op bezoek

Gent - Nadat de Amerikaanse folkzangeres Joan Baez op 78-jarige leeftijd begin juli op Gent Jazz jong en oud verbaasde met haar afscheidsconcert krijgt Gent er binnen dezelfde maand nog een Woodstocklegende bovenop: op woensdag 24 juli concerteert niemand minder dan de 77-jarige Graham Nash op het Boomtownfestival in de Opera van Gent. Het lijkt een hele stap: van de chaotische toestanden op Woodstock, het eerste grote meerdaagse muziekfestival ter wereld, naar de rode pluche van de Opera. Maar er ligt dan ook een halve eeuw tussen. Van Woodstock naar Boomtown.

Graham Nash op Woodstock. We schrijven 1969. Graham Nash maakt dan deel uit van de 'supergroep' Crosby, Stills, Nash & Young. Young, met de voornaam Neil, die een tijdje met de groep samen speelde. Op de driedubbelaar die als soundtrack van het driedaagse muziekfestival uitkwam staan drie nummers van de groep: Judy blue eyes, Sea of madness, en Wooden ships. Maar Graham Nash was al langer aan de slag: voor hij de groep Crosby, Stills, Nash (later aangevuld met Young) maakte, was hij lid van de Britse popgroep The Hollies die in 1966 met Bus stop een hit scoorden. David Crosby kwam van de groep The Byrds, Stephen Stills van Buffalo Springfield, waar ook Neil Young deel van uitmaakte. Graham Nash, een Brit, maar die al snel verkaste naar de Verenigde Staten, waar hij zich samen met de groep al snel profileerde als  maatschappelijk geëngageerd en de Vetnampolitiek van de States op de korrel nam. Liefde is beter dan haat, en vrede beter dan oorlog, is één van de motto's van Graham Nash. 

Crosby, Stills, Nash & Young braken bij een breder publiek vooral bekend met de plaat Déja vu. Van die plaat waren, na het miljoenensucces van eersteling Crosby, Stills & Nash vooraf 750.000 exemplaren besteld. Die plaat is niet enkel bekend van de hits Teach your children en Our house, maar ook van de hoes. De plaat werd uitgebracht in twee versies, waarvan één met een bruine, lederachtige hoes, waarop manueel  een foto gekleefd is. Een verzamelobject. Er is ook een 'gewone' versie, in het wit. De groeo stond ook bekend voor de meerstemmige zang, die op de liveplaat van Woodstock niet altijd even toonvast klinkt.

Zoals het zoveel supergroepen met grote ego's verging, gingen de vier later hun eigen weg. Ook Graham Nash bleef al die tijd aan de slag en blijft tot nu toeren. Vorig jaar stond hij in Oostende, ook dit jaar doet hij een tour in Europa, waarbij hij ook Boomtown aandoet. De stap van het Woodstockpodium naar de rode pluche lijkt groot, maar ook rockartiesten worden ouder en rustiger. Ze schreeuwen hun gelijk niet langer van de daken, ze vertellen hun verhaal. Zo ook Graham Nash.

De tour die hij nu doet loopt onder de titel An Intimate Evening of Songs and Stories. en kreeg in de internationale pers lovende kritieken: 'een magische avond met klassiekers waar iedereen van houdt en met de verhalen die er achter schuilen', zo klinkt het.

Graham Nash neemt inderdaad tijdens deze tournee de tijd om zijn publiek niet alleen met muziek te entertainen, maar ook uitleg te geven over de nummers. Voor die intieme aanpak is de rode pluche van de Opera Gent dan ook een ideale locatie. Nash kondigde in eerdere interviews (en dat blijkt ook uit de setlists van zijn meest recente concerten), dat hij maar al te goed beseft dat het publiek vooral komt voor de bekende hitsvan destijds, en dat hij die met plezier speelt: "Mensen betalen geld om naar mij te komen luisteren, ik wil hun verwachtingen dan ook inlossen", aldus Nash, die ook recenter werk uit zijn soloplaten brengt. 

Graham Nash. Woensdag 24 juli op Boomtown. Opera Gent. Tickets via de site van Greenhouse Talent.

 

 

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN