Volvo moet stakende werknemers tot 24.000 euro schadevergoeding betalen na ontslag

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Gent -

Autobouwer Volvo Car Gent moet vier ex-werknemers schadevergoedingen tussen 20.000 en 24.000 euro betalen omdat ze onterecht zijn ontslagen. Dat heeft de arbeidsrechtbank beslist. Het gaat om arbeiders die begin 2018 opnieuw het werk hadden neergelegd, enkele maanden na een meerdaagse staking.

Een groep werknemers trok naar de rechtbank om het ontslag aan te vechten op basis van syndicale discriminatie. “Deelname aan een staking is ons recht en Volvo heeft de antidiscriminatiewetgeving geschonden door ons te ontslaan”, klinkt het bij de vier ex-werknemers.

Na een syndicale actie in 2017 kwamen de directie en vakbonden van Volvo Car Gent tot een akkoord om de werkdruk te verlichten. Maar de lijnsnelheid werd volgens de werknemers daarop opnieuw verhoogd zonder bijkomende maatregelen en werknemers werden onder druk gezet wanneer ze gebruikmaakten van een noodprocedure om de band stil te leggen.

Daarop kwam het opnieuw tot een korte werkonderbreking in 2018, die niet door de vakbonden werd gedragen. Een groep arbeiders werd daarop ontslagen, van wie een deel naar de rechtbank trok.

“Die veegt alle argumenten van Volvo van tafel”, zegt advocate Lies Michielsen. “Het gaat niet om misbruik van het stakingsrecht en Volvo kan ook geen proportionaliteitstoets toepassen. Het maakt ook geen verschil of een actie gesteund wordt door de vakbonden of niet.”

Door jvh
AANGERADEN