Raad van State verwerpt bezwaar tegen uitslag van gemeenteraadsverkiezingen in Diksmuide

Bron © BELGA

Lies Laridon Foto: rr

Diksmuide -

De Raad van State heeft het bezwaar verworpen van enkele gemeenteraadsleden tegen de benoeming van Lies Laridon (CD&V) tot burgemeester. De oppositie diende ook bezwaar in tegen de verkiezing van de schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad en de voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst van het OCMW.

Na de lokale verkiezingen van 14 oktober was er in Diksmuide heel wat te doen over het tekenen van twee voordrachtsaktes. Er werd al begin 2018 een voordrachtsakte getekend tussen Idee Diksmuide en SP.A-open.

Toch werd die laatste partij na de verkiezingen aan de kant geschoven en gingen Idee Diksmuide en CD&V samen in zee. Een nieuwe voordrachtsakte werd getekend. De oppositie, bestaande uit SP.A-open, Groen en N-VA, diende hierover bezwaar in bij De Raad van State. Die besliste vrijdag het bezwaar te verwerpen.

“Niet dezelfde personen”

Uit het arrest blijkt dat er wel degelijk twee reeksen voordrachtsakten werden ondertekend. De Raad van State stelt dat op 14 oktober dezelfde personen (Lies Laridon, Marc Deprez en Jan Vanacker) werden voorgedragen als op de eerste voordrachtsakte. Dat betwist de oppositie nog steeds.

“Het waren dus niet allemaal dezelfde personen die voorgedragen werden. Dit ontging de Raad van State blijkbaar, zodat zij stelt dat CD&V en Idee Diksmuide zich enkel niet gehouden hebben aan de bestuursovereenkomst tussen CD&V, Idee Diksmuide en SP.A-open, waarin overeengekomen werd dat deze laatste partij eveneens zou opgenomen worden in de bestuursmeerderheid. De schending van deze bestuursovereenkomst is echter niet sanctioneerbaar”, zegt SP.A-open Diksmuide.

Door jvh
AANGERADEN