Wat u zeker moet weten over de gele Ciccone, de verrassende leider in de Tour: een gekko met een haai als kameraad

© Photo News

24 jaar oud, gisteren zijn contract bij Trek-Segafredo verlengd en vanochtend al voor de tweede dag op rij in de gele trui. Maar wat hoort u nog te weten over de Italiaan Giulio Ciccone, de verrassende leider in deze Tour?

wvo, hc, jpdv

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Een hekel aan vreemde talen

Geen gele trui in de Tour of hij moet het dagelijks voor de wereldpers uitleggen. Geen probleem voor Ciccone. Behalve als het in het Engels of Frans moet. Bij elke nieuwe, niet-Italiaanse tv-ploeg zagen we hem de voorbije dagen hulpeloos de armen in de lucht gooien. “O no, dit is moeilijker dan La Planche des Belles Filles.”

Zie ook:

Op drie na jongste ritwinnaar

Twee ritzeges in de Grio telt Ciccone. Zijn eerste in 2016 toen hij amper 21 was. Hij werd er de op drie na jongste ritwinnaar ooit in de Giro mee, na onder anderen Fausto Coppi.

De gekko

Zo luidt zijn bijnaam. Naar de hagedisachtige, die overal klauwend opklimt alsof het hem geen moeite kost en – aldus Wikipedia – gillende geluiden maakt in de paartijd. Ciccone vertoont een van beide karaktertrekken.

Een haperend hart

Of dat had hij toch. Nadat hij in 2016 met die ritzege tot een van de revelaties van de Giro was uitgegroeid, ging het plots steil bergaf met zijn vorm. De diagnose: hartritmestoornissen, vooral in stresssituaties. In de herfst van 2016 onderging hij een zogenaamde hartablatie, een mini­male operatie om het probleem voorgoed te verhelpen. Het kostte hem toch twee mindere jaren.

Boezemvriend van Nibali

Aan voorbeelden geen ­gebrek. Met Fabio Aru deelt hij een verleden in het amateurwielrennen in Bergamo. Het duel tussen Schleck en Contador in de Tour van 2010 bracht hem tot het wielrennen. Purito Rodriguez is zijn favoriete klimmer, maar zijn allergrootste voorbeeld is zijn boezemvriend Vincenzo Nibali. Ciccone zou wat blij zijn met de komst van De Haai van Messina naar zijn ploeg Trek-Segafredo.

Een crème van een gast

Daarvoor moet u in Manoppello wezen, in ijssalon Pino Pingui. U kan er sinds 2018 een bolletje Giulio Ciccone gaan bestellen. Kleur: oranje, zoals de kleuren van Bardiani, de ploeg waar hij toen voor reed. Smaak: onbekend.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten