Bauke Mollema en Jakob Fuglsang halen uit naar motards in Tour: “Het is echt belachelijk”

Bron © NOS

Foto: AFP

In de schaduw van de prachtprestatie van Thomas De Gendt (Soudal-Lotto) werd er in Saint-Etienne ook gestreden om het geel. Met een scherpe aanval pakte Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step- de leiderstrui weer over van Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). Diens ploegmaat Bauke Mollema haalde achteraf uit naar de motards, die te dicht voor het peloton reden.

LEES OOK (N+). Alaphilippe wil het geel, Alaphilippe heeft het geel. En daar heeft hij geen motor voor nodig

 

”In het peloton reden we weer de hele dag in alle afdalingen achter de motor”, opende Mollema zijn betoog voor de camera van NOS. “Het is echt belachelijk. Ik heb onderweg ook met de jury gepraat, want de televisiemotor reed de hele tijd één seconde voor het peloton. In een afdaling is dat gewoon een groot verschil. Niet alleen voor de aerodynamica, maar ook omdat je een richtpunt hebt. Je kunt door te kijken naar de remlichten van de motor precies zien wanneer en wat voor een bocht eraan komt. Het is belachelijk hoeveel harder het peloton daardoor is gegaan.

Bauke Mollema en Jakob Fuglsang halen uit naar motards in Tour: “Het is echt belachelijk”
Bauke Mollema. Foto: Photo News

Mollema wilde geen afbreuk doen aan de prestatie van Alaphilippe. “Dat laatste stukje van die laatste klim was supersteil en dus perfect voor Alaphilippe. Ik en Ciccone konden hem daar niet volgen. Hij was gewoon te sterk. Het is jammer dat we het geel zo verliezen.”

Mollema kreeg met zijn kritiek op de motards bijval van de Deense schaduwfavoriet Jakob Fuglsang (Astana), al zag die vooral hulp aan het adres van de achtervolgers van De Gendt. “We wissen de kans om mee aan te sluiten achter met de twee Fransen achter de motor. Logisch, want het zijn Fransen”, verwijst Fuglsang naar het vaker genoemde Franse chauvinisme in de Tour. “Of Pinot en Alahpilippe hulp kregen? Zeker, dat kon iedereen zien. We gaven alles, maar bleven op dezelfde afstand. Dat is niet normaal”, klonk het bij de Deense televisie.

LEES OOK. Thomas wie? L’Équipe zet mythische zege van De Gendt in schaduw van Franse strijd om geel

Bauke Mollema en Jakob Fuglsang halen uit naar motards in Tour: “Het is echt belachelijk”
Fuglsang (rechts) vond dat Pinot en Alaphilippe bevoordeeld werden. Foto: AFP
Door Raf Hermans
AANGERADEN