Openhartige Marcel Kittel duikt op in de Tour de France: “Ik wil hier ontdekken wat de koers met mij doet”

© AFP

Marcel Kittel is één van de grote afwezigen in het peloton in deze Tour de France: de 31-jarige sprinter nam in mei dit jaar afscheid van zijn ploeg Katusha omdat hij het niet meer kon opbrengen “te trainen en wedstrijden te rijden op het hoogste niveau”. De Duitser zakte nu echter af naar de Tour de France op uitnodiging van de Duitse televisie. Waarom? Dat wilde iedereen wel weten en dus werd er een persconferentie gehouden waarin Kittel openhartig sprak over zijn toekomst.

vml

Zie ook:

“Het belangrijkste waarom ik hier ben, is omdat ik wil zien hoe ik me voel. Om te zien wat de Tour met me doet”, aldus Kittel. “En ik wil de tijd hier in de Tour ook gebruiken om te praten met enkele mensen. Dan kan ik na de Tour beslissen over mijn toekomst. Nu weet ik echt nog niet welke richting het zal uit gaan. Maar ik ben nog geen tien kilogram aangekomen en neem mijn tijd om simpelweg te zien wat het allemaal met mij doet en welke oplossingen zich hier aanbieden voor 2020. Als ik terugkom, is het belangrijk om de juiste mensen rond mij te hebben. Het juiste team. Alleen dan zal het nog zinvol zijn.”

Kittel wordt dan vooral gelinkt aan Jumbo-Visma, waar hij met Merijn Zeeman een coach zou terugvinden waar hij eerder al succesvol mee was bij Skil-Shimano. Maar die ploeg heeft met Dylan Groenewegen wel al een topsprinter in huis. Volgens Kittel moet dat geen belemmering zijn want de sprinters kunnen een apart programma rijden. “Ik vind het alvast fantastisch om Tony (Martin) bij Jumbo-Visma te zien: hij heeft duidelijk erg veel plezier in zijn werk.”

Maar zit de Duitser nog wel graag op de fiets? Graag genoeg om de noodzakelijke opofferingen te doen om weer op topniveau te kunnen koersen? “Dat is inderdaad het belangrijkste”, liet de sprinter even in zijn ziel kijken. “Dat antwoord zal ik hier niet vinden, dat zal de tijd moeten uitwijzen.”

“Mannen als De Gendt rijden nog 1.000 km puur voor het plezier”

In de Scheldeprijs begin april werd hij er roemloos afgereden. Een dieptepunt. “In de Scheldeprijs was ik fysiek nochtans in orde, niet in topvorm maar zeker niet slecht, maar vooral mentaal zat ik erdoor. Ik had geen energie in mijn hoofd om de knop om te draaien en ervoor te gaan.”

“Ik denk wel dat julie journalisten het mentale aspect soms onderschatten. Nu zie je op sociale media hoe iedereen in eerste klasse vliegt, op vakantie gaat om te trainen en zonder problemen zes uur op de fiets zit. Mannen als De Gendt gaan na een slopend seizoen zelfs nog een rit van 1.000 kilometer afwerken puur voor het plezier... Soms is het ook zo, maar niemand ziet hoe zwaar het is om succesvol te zijn, hoeveel dagen je weg bent van thuis. Het is hard, het vraagt fysiek en mentaal enorm veel van jou. Je moet in balans zijn om het vol te houden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten