Pascale Platel gooit haar pantser af

Foto: Filip Hamerlinck

Gent - Pascale Platel (59) is klaar met een nieuwe voorstelling: Populier. “Ik hou ervan om mijn nieuwe stukken in Gent in première te laten gaan. Zeker tijdens de Gentse Feesten, want het Gentse Feestenpubliek is warm en genereus en de zaal van bij’ De Vieze Gasten supergezellig.”

Stel Pascale Platel de vraag hoe het er mee gaat, en het antwoord klinkt triomfantelijk: “Goed! Het gaat goed met mij. Met mijn lief, met de meeste mensen uit mijn omgeving. En mijn werk blijft spannend. Soms veel, soms weinig. Maar zo heb ik het graag. Ik moet kunnen blijven vechten. Ik ben een maker. En om nieuwe dingen te maken moet ik mij soms afsluiten van de wereld. De stilte opzoeken. En schrijven.” Maar vlak na haar opsomming over hoe gelukkig ze is, voegt ze er meteen aan toe: “Touchons du bois!”, en ze voegt de daad bij het woord en grijpt de houten poten van een Vooruittafeltje vast.

Populier, maar meer dan lange zwiep

Populier verwijst dus naar de bijnaam die ze kreeg en kan je interpreteren als ‘lange zwiep’ of ‘hoge bomen vangen veel wind’, maar je kan het ook ombuigen naar ‘hoge bomen ruisen’ (de ondertitel van het stuk) want populieren ruisen heel mooi.  “Maar eigenlijk praat ik vooraf niet echt graag over de inhoud van een nieuw stuk. Ik heb veel liever dat de mensen komen kijken en zelf uitmaken waar het over gaat. Maar zoals bij mij wel vaker het geval is vertrek ik van emoties of gebeurtenissen die met mezelf te maken hebben, maar die tegelijk voor veel mensen herkenbaar zijn. Dat zijn soms kleine zaken, maar ook soms kantelmomenten. Kantelmomenten waarvan je soms pas veel later vaststelt dat het kantelmomenten waren. Ik heb de voorstelling deze keer opgedeeld in zeven verschillende en van elkaar losstaande verhalen. De thema’s die telkens terugkomen, zijn weerloosheid en veerkracht. Verhalen die ik vertel, en waarvan ik er sommige gewoon voorlees. Voorlezen is nieuw voor mij. Mij gewoon aan de tekst houden, zonder veel toevoegingen.”

 

Schrijven en taal en de dingen op de juiste manier uitspreken. Het is het vak van Pascale Platel. Op haar website ‘verkoopt’ Pascale Platel haar productie Populier ietwat cryptisch: ze heeft het over het pantser dat ze rond zich droeg, en hoe ze besloot dat pantser af te gooien om plaats te maken voor een nieuwe huid. En hoe het een tijd duurde eer dat nieuwe pantser uitgehard was.

 

“Ik denk niet dat enkel bekende mensen een pantser rond zich bouwen. Iedereen doet dat in bepaalde mate wel. Om zichzelf te beschermen. Hoewel. In het begin van mijn theatercarrière had ik helemaal geen pantser. Je speelde met mensen die je kende, in een zaal. De wereld lag mij goed, ik had geen pantser nodig. Maar op een bepaald moment kom je, zoals ik, regelmatig op televisie (ze verwijst naar haar rubriek in De Laatste Show) en dan verandert dat toch. Je vraagt je af wat de mensen die je op straat tegenkomt over jou denken. Die vragen zich op hun beurt wellicht af: die roden lippen, die rode laarzen, is dat echt, of is dat fake? Wellicht dat het een deel maskerade was, maar anderzijds zag ik dat zelf ook wel heel graag, en lag dat heel dicht bij mezelf.”

 

Maar Pascale Platel wil het hebben over dat pantser, over weerbaarheid en hoe je de maskerade wel of niet van je afgooit. Wie haar Faceboopagina volgt stelt ook vast dat Pascale Platel wel wat meer afgooit dan een pantser. Met een bepaalde regelmaat post ze foto’s die haar lief, beeldend kunstenaar Filip Hamerlinck, van haar maakt. Vaak in de publieke ruimte, vaak nogal onthullend.

Ik ben graag sexy, maar niet met de expliciete bedoeling om mensen daadwerkelijk te verleiden

“Ik werd al vrij jong door sommige mannen aangesproken om te poseren.  Ik was groot en aantrekkelijk, en de bedoelingen van wie dat zegden waren niet altijd even nobel, wat mij wel een dubbel gevoel bezorgde. Ik ben nu 59, en wordt nog graag gefotografeerd, maar niet door om het even wie. Ik ben graag sexy. Ik doe dat gewoon vanuit een ‘goesting’. Niet met de expliciete bedoeling om mensen daadwerkelijk te verleiden. Maar ik heb een eigen visie op erotiek, en die wil ik wel delen. Dat mijn lief de foto’s maakt, is heel belangrijk. Hij vraagt me nooit om bepaalde poses aan te nemen. Het is een samenspel, met veel improvisatie, een stukje theater met ons twee. In de open lucht”, aldus Pascale Platel. “Maar die foto’s van Facebook zijn niet bedoeld voor Populier. Daar heb ik andere plannen mee.”

 

Ze keert nog even terug over haar pantser en masker: “Kan je geloven dat ik nog niet lang in staat ben om op een normale manier naar een receptie te gaan? Ik had altijd het gevoel dat ik iedereen een plezier moest doen en voelde me verplicht iedereen afzonderlijk te entertainen. Ik vond dat echt vermoeiend. Wellicht was dat entertainen ook een manier om mij te beschermen. De aanval is de beste verdediging. Terwijl ik nu besef dat ik zo graag luister naar wat mensen te vertellen hebben. Ik probeer de dingen wat meer toe te laten.”

 

Populier. Pascale Platel. Van 23 tot en met 28 juli. Bij’ de Vieze Gasten. Ticketinfo via www.pascaleplatel.be

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN