Peter Sagan bolde als àllerlaatste over de streep in de Tour de France, Julian Alaphilippe nationale held op Franse feestdag

© Photo News

Een opvallend en ongezien beeld in de Tour de France: groene trui Peter Sagan kwam zondag in Brioude als àllerlaatste renner over de streep.

Peter Sagan bolde 21’22” na winnaar Daryl Impey over de streep. De groene trui zat in het peloton bij de andere sprinters maar zat wel hélemaal achteraan. Voor hem finishte Lotto-sprinter Caleb Ewan.

Het was een primeur voor de Slovaak: nooit eerder bolde hij in de Tour de France als laatste over de streep. Slechts één keer eerder finishte hij als allerlaatste in een profkoers: dat was in de vierde rit in de Ronde van Dubai 2014, toen was hij 124ste.

Veel conclusies moeten er niet aan die laatste plaats worden gehangen want de Slovaak was achteraf in opperbeste stemming, hij hield zelfs de bus van UAE tegen:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alaphilippe blijft leider: “Dit was echt speciaal”

Julian Alaphilippe heroverde zaterdag de gele trui en kwam zondag niet in de problemen. Verwacht wordt dat maandag de sprinters aan zet zijn en hij dus de rustdag ingaat met de leiderstrui. “Dat is fijn”, zei de Franse renner van Deceuninck-Quick Step. “Ik heb ervoor geknokt, maar laat ons eerst nog de rit van maandag afwachten.”

Het was geleden van 2014 dat een Fransman, toen Tony Gallopin, nog eens in het geel reed op de Franse nationale feestdag. “Of dit een echt defilé was? Niet echt”, vond hij. “Het was wel een mooie etappe, met een mooi profiel en ik heb er wel van genoten. De aanmoedigingen voor het geel zijn enorm, meer dan normaal op deze feestdag. Ik probeerde alles te horen, heb veel vooraan gereden. Ik had bijna goesting om aan iedereen bedankt te zeggen onderweg, het was echt speciaal.”

© Photo News

“De ploeg heeft heel mooi werk gedaan om de vlucht te controleren. Het was een perfecte kopgroep voor ons, niemand vormde een bedreiging voor het klassement. Indien wel, hadden we een tandje bij moeten steken. Iedereen van het team deed zijn werk, we reden een goed tempo. Op het eind bleef ik geconcentreerd in de finale met Enric Mas, Dries Devenyns heeft goed werk geleverd door me perfect te plaatsen voor de laatste klim. ik ben een tevreden man in de gele trui en met Daryl Impey wint een heel mooie renner.”

Daryl Impey: “Droom die uitkomt”

Daryl Impey heeft op 34-jarige leeftijd zijn eerste ritzege in de Tour beet. De Zuid-Afrikaan toonde zich sneller dan Tiesj Benoot in een sprint met twee. “Dit is een droom die uitkomt”, aldus de renner van Mitchelton-Scott.

Daryl Impey had tot vandaag nog geen rit in een grote ronde achter zijn naam staan. “Ik heb al in zoveel ontsnappingen gezeten in de Tour, maar een zege lukte me nog nooit. Dit ontbrak op mijn palmares en vandaag heb ik het slim gespeeld en is het eindelijk gelukt. Dit is een droom die uitkomt.”

© BELGA

“Deze rit was er een voor vluchters”, wist hij. “De etappe van gisteren ook, maar toen was ik wat ongelukkig. De vlucht vertrok meteen en vandaag waren we best actief in het begin, Luke (Durbridge) en ik. Gelukkig was ik mee met de juiste ‘move’ en ik moest zelfs niet echt veel moeite doen om erin te geraken. Het draaide allemaal goed uit. Ik geloofde in mezelf, en speelde het slim op het einde. Ik wist dat ik tot bij Tiesj moest geraken op die klim en ik had daar gelukkig de benen voor.”

“Tiesj was de favoriet vandaag. Hij is een klassiek renner, je weet dat hij gaat aanvallen. Toen hij aanging, kon ik niet mee. Ik zat op mijn limiet en speelde het slim door bij Naesen en Stuyven te blijven, die trokken om beurt op kop aan mijn tempo. Ik zat daar maar, ze keken niet naar mij. Ik denk dat ze zelfs niet wisten dat ik daar zat, ik heb hen best goed gebruikt. Ik reed redelijk tactisch vandaag, ik gokte op die late aanval. Ik ging toen voluit en wist dat ik daarna vol zou moeten rijden tot de streep. Ik wist dat Tiesj niet zou moeten werken, dat zou ik ook niet doen in zijn plaats, maar ik had geluk dat hij nog één of twee beurten deed op het einde.”

“Dit is ook een emotioneel moment en het is fantastisch om op dit niveau een rit te winnen, in de Tour. Ik denk dat de laatste zege voor Zuid-Afrika hier in 2007 was, met Robbie Hunter. Dat is lang geleden. Hier kunnen winnen op quatorze juillet is een magische herinnering. Een droom die werkelijkheid wordt. Dit bereiken is zo moeilijk op dit niveau, met alle sterren bij elkaar. Ik kan niet trotser zijn en weet dat Zuid-Afrika nu aan het vieren is. Dank aan mijn familie, die me overal in steunt”, besloot Impey.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten