Stoffel Vandoorne eindigt Formule E-seizoen met achtste plaats in New York, Jean-Eric Vergne opnieuw kampioen

Foto: AFP

Stoffel Vandoorne heeft zijn eerste seizoen in de Formule E afgesloten met punten in New York. Onze landgenoot mocht als vijfde starten, maar kende een lastige race en viel terug naar de achtste plaats. Maastrichtenaar Robin Frijns won de race, Jean-Eric Vergne eindigde als zevende en is voor het tweede jaar op rij kampioen.

Jean-Eric Vergne (DS Techeetah) leek bij het ingaan van het slotweekend in New York de titel vrijwel zeker op zak te hebben. Met één race op zaterdag en nog één op zondag was het spel echter nog niet helemaal over. Zeker niet toen het in de eerste race op zaterdag niet naar wens liep voor de Fransman: hij scoorde geen punten en moest zo toch met enige schrik in het achterhoofd aan de tweede race beginnen. Vergne had vooraf 130 punten in het kampioenschap. Lucas Di Grassi (108), Mitch Evans (105) en Sébastien Buemi (104) behielden zo allen een waterkansje op het kampioenschap: op zondag viel immers nog een maximum van 29 punten (25 voor de zege, 1 voor de snelste ronde en 3 voor pole position) te rapen.

Knappe vijfde startplaats voor Vandoorne, Buemi uitgeschakeld

Na de kwalificatie was het al zeker dat Sébastien Buemi (Nissan e.dams) zijn titeldromen mocht opbergen, aangezien de Zwitser er niet in slaagde om de pole te veroveren. De eerste startplek ging ietwat verrassend naar Alexander Sims (BMW iAndretti), voor de Nederlander Robin Frijns (Envision) en Buemi. Stoffel Vandoorne (HWA) liet zich ook opmerken met een sterke prestatie die hem de vijfde plaats op de grid opleverde. Jérôme D’Ambrosio (Mahindra) kende andermaal een mindere kwalificatie en stond pas zestiende.

Bij de start ging Vandoorne meteen vol voor de aanval. De Rumbekenaar deed zijn uiterste best om de als vierde gestarte Sam Bird bij de lurven te grijpen, maar daar slaagde hij in de eerste bochten niet in. Enkele ronden later was het toch raak, waardoor Vandoorne even opschoof naar plek vier. Alexander Sims had intussen vrij eenvoudig de leiding behouden, met Buemi en Frijns in zijn spoor.

Vandoorne valt naar beneden

Na een sterke start ging het langzaam maar zeker de verkeerde kant op voor Stoffel Vandoorne. De top drie bedreigen zat er echter niet in en al snel kreeg onze landgenoot opnieuw Sam Bird (Envision) op bezoek. Met een fraaie uitremactie slaagde de Brit erin om Vandoorne te verschalken. Enkele ronden later volgden Daniel Abt (Audi) en Oliver Rowland (Venturi) zijn voorbeeld, waardoor de West-Vlaming plots pas zevende lag.

Helemaal voorin vond intussen een wissel van de wacht plaats. Robin Frijns was al na enkele ronden opnieuw voorbij Sébastien Buemi geraakt en kroop langzaam maar zeker naar leider Alexander Sims toe. Halverwege de wedstrijd achtte de man uit Maastricht zijn moment gekomen: Frijns plaatste zijn Envision naast de BMW iAndretti en nam de leiding over.

Crash in slotronde

In de slotfase van de race kreeg Stoffel Vandoorne ook titelkandidaten Mitch Evans (Jaguar) en Lucas Di Grassi (Audi) in de spiegels. Het duo slaagde erin om onze landgenoot te passeren en dicht bij het einde van de wedstrijd kwam ook aankomende kampioen Jean-Eric Vergne langs hem, waardoor Vandoorne naar de tiende plaats zakte. Daar bleef hij ook tot het einde.

Helemaal voorin hoefde Robin Frijns zich niet al te veel zorgen meer te maken in de slotfase, maar de strijd om plek twee werd het nog bijzonder leuk. Nummer twee Alexander Sims leidde een treintje dat ging tot en met plek acht: Buemi, Bird, Abt, Evans, Di Grassi en Rowland volgden allemaal in het spoor van de Brit. De posities leken vast te blijven staan, tot de allerlaatste ronde. Uitgerekend Evans en Di Grassi reden elkaar nog van de baan af, waardoor Vergne en Vandoorne nog twee posities wonnen en zevende en achtste werden. Dankzij het ongeval kwamen ook Antonio Felix Da Costa (BMW iAndretti) en Vandoornes teamgenoot Gary Paffett nog in de punten terecht. Jérôme D’Ambrosio eindigde net buiten de punten als elfde.

Stoffel Vandoorne eindigt Formule E-seizoen met achtste plaats in New York, Jean-Eric Vergne opnieuw kampioen
Foto: Photo News

Vergne eerste tweevoudige kampioen

Met zijn zevende plaats werd Jean-Eric Vergne voor het tweede jaar op rij Formule E-kampioen. De Fransman, ooit nog drie seizoenen actief in de Formule 1 bij Toro Rosso, is de eerste meervoudige kampioen in het elektrische kampioenschap. Jérôme D’Ambrosio sluit het jaar af als elfde, terwijl Stoffel Vandoorne zijn eerste seizoen eindigt op de zestiende plaats in de stand. De titel in het constructeurskampioenschap ging naar Vergnes team DS Techeetah.

Het nieuwe seizoen zal beginnen in het weekend van 22 en 23 november met twee races in het Saudi-Arabische Ad-Diriyah.

Door sav
  • AANGERADEN
    Meest recent