Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

15/07/2019 - Extra
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Maarten van Rossem (l.) en Philip Freriks, allebei 75, beginnen aan een nieuw seizoen van De slimste mens NVRV Rogier Veldman Fotografie

Nederlandse ‘Slimste mens’ mag niet in het Guinness Book of Records

In Nederland laten ze de toevoeging ‘Ter wereld’ gewoon vallen, maar dat neemt niet weg dat De slimste mens er op de openbare omroep een voltreffer is. De quiz die met Erik Van Looy ook bij ons stevig scoort, begint bij onze noorderburen vanavond aan zijn vijftiende seizoen en de ambities liggen hoog.

Zo hoog dat omroep KRO-NCRV zelfs hoopte met De slimste mens in het Guinness Book of Records te komen. Dat had niet meteen met het programma zelf te maken, als wel met het duo dat de quiz presenteert: Maarten van Rossem en Philip Freriks, u wellicht bekend van het Groot dictee. Van Rossem is 75 en Freriks bereikt diezelfde gezegende leeftijd op 27 juli. De omroep diende dus bij de samenstellers van het wereldberoemde recordboek een aanvraag in om na te gaan of de twee niet het oudste presentatieduo ter wereld vormen.

Of dat zo is, blijft onduidelijk maar wel staat vast dat de Guinness-vermelding er (voorlopig) niet komt. De redactie van het Guinness Book liet KRO-NCRV weten “de vraag niet te zullen onderzoeken en het verzoek af te wijzen.” Of dat te maken heeft met het feit dat de twee misschien niet als ‘duo’ worden erkend, is onbekend. Freriks presenteert en stelt de vragen, terwijl Van Rossem als jurylid fungeert.

Naar verluidt zou de omroep zich later nog eens tot het recordboek richten. Wanneer de twee heren nog een jaartje ouder zijn. (jdr)