India breekt lancering van maansonde af wegens “technisch probleem”

Bron © BELGA

Foto: AP

In India is de lancering van de Maansonde Chandrayaan-2 met de Indische draagraket GSLV Mk-III zondagavond vlak voor de start afgeblazen als gevolg van een technisch probleem. Dat heeft het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO gemeld. De 142 miljoen dollar kostende Chandrayaan-2 - “Maanvoertuig” in het Sanskriet - omvat een lander, een robotjeep en een “orbiter” waarvoor het Luikse bedrijf Amos optische onderdelen van het hyperspectrale instrument (IIRS) heeft gemaakt.

De tweede Indiase Maanverkenner moest normaal gezien om 23.21 uur Belgische tijd vertrekken vanop de zuidelijke ruimtehaven Sriharikota. Zo’n 56 minuten voor de lancering werd de missie “uit bijzondere voorzorg” afgelast omdat er een technisch probleem was vastgesteld aan de draagraket, zei woordvoerder BR Guruprasad van ISRO. Een nieuwe lanceringsdatum wordt later bekendgemaakt, voegde hij eraan toe, zonder meer details vrij te geven.

Voorafgaand aan de start had ISRO-voorzitter K Sivan aan omroep NDTV gezegd dat er morgen/dinsdag een nieuwe lanceermogelijkheid is. Maar een lanceervenster moet aan meerdere criteria voldoen zodat een uitstel weken of maanden kan duren.

De krachtige GLSV, het equivalent van de vroegere Europese Ariane-4, moet eerst in een parkeerbaan rond de Aarde komen op een hoogte van 170 tot 40.400 km. Die baan verhoogt dankzij een serie manoeuvres waarna de 3,8 ton wegende Chandrayaan-2 echt naar onze natuurlijke satelliet kan vertrekken. Eenmaal in het aantrekkingsveld van het hemellichaam remt de verkenner af om via een serie manoeuvres in een circulaire baan op 100 km hoogte te komen.

Pas op de dag van de landing maakt de lander zich los om na een waaier van complexe manoeuvres en fotografische verkenning van de precieze landingsplaats, niet ver van de zuidelijke pool, neer te strijken. Indien dit lukt, rolt een robotjeep uit die veertien dagen lang wetenschappelijke experimenten zal uitvoeren. De missie van de “orbiter” duurt een jaar. De landing was voor 6 of 7 september voorzien.

Het is reeds de tweede Maanmissie van het Aziatische land. In oktober 2008 lanceerde het de Chandrayaan-1 die een “orbiter” en een “impactor” omvatte. Die laatste, de “Moon Impact Probe”, smakte gecontroleerd op het oppervlak ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

India hoopt na de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie en China het vierde land ter wereld te worden om een zachte landing op de Maan te verwezenlijken.

VOOR ABONNEES