Jakob Fuglsang is woest op de motorrijders in de Tour de France en doet opmerkelijk voorstel

Het is nog niet de Tour de France die Jakob Fuglsang (Astana) voor ogen had. Foto: Photo News

Astana-kopman Jakob Fuglsang is niet te spreken over de motorrijders tijdens de Tour de France. Volgens hem zouden geletruidrager Julian Alaphilippe en Thibaut Pinot enorm voordeel hebben gehad van de motards tijdens de achtste etappe.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Fuglsang, die zich in de eerste etappe al zwaar blesseerde, beschuldigde de Tourorganisatie ervan dat Alaphilippe en Pinot in de slipstream van de mediamotors weg konden rijden bij het peloton. Alaphilippe kreeg daarbij de gele trui weer om de schouders, terwijl Pinot, mede door de bonificatieseconden, op de derde plaats in het algemeen klassement kwam te staan.

“Wij hopen deze Tour ook een etappe te winnen of hoog te eindigen op het algemeen klassement”, vertelde Fuglsang tegen de camera’s van het Deense TV2. “Ik miste de ontsnapping van de twee Fransen die in het wiel van de motorrijder zaten. Ik kon trappen wat ik wilde, maar ik raakte niet dichterbij.”

“Natuurlijk hebben die twee door de motors indirect hulp gekregen”, vervolgde Fuglsang, die bijval kreeg van Bauke Mollema en Dan Martin. “Ze verrasten me ten tijde van de aanval. Ik wilde wel meespringen, maar zat niet in de juiste positie om weg te springen. De motorrijders hebben wat mij betreft Alaphilippe aan het geel geholpen. Overigens neem ik de renners niks kwalijk, absoluut niet. Het is voor mij belangrijker dat de motorrijders op zeker vijftig meter afstand van de renners blijven, ze hebben daarvoor genoeg kracht in hun motoren.”

Fuglsang komt met een opmerkelijk voorstel. Op basis van een Nederlandse studie, waaruit blijkt dat wielrenners voordeel hebben tot vijftig meter achterstand van een motor, trekt de Deen zijn conclusie. “Je moet een regel maken dat een motor niet dichter dan vijftig meter voor de wielrenner kan rijden. Misschien niet altijd even leuk voor de kijkers thuis, maar het maakt een race wel stukken eerlijker.”

Jakob Fuglsang is woest op de motorrijders in de Tour de France en doet opmerkelijk voorstel
Ook Dan Martin schaart zich achter de kritiek van Fuglsang. Foto: BELGA

“Het lijkt wel alsof er meer motors dan voorheen zijn”, stelde Dan Martin vast. “Vooral bergaf, het verhoogt de snelheden van de dalers en dat maakt het alleen nog maar gevaarlijker. Dat het bergop gebeurt, kan ik weinig tegenin brengen, de toeschouwers willen nu eenmaal ook spektakel zien. Maar bergaf is het echt te gevaarlijk.”

Thierry Gouvenou, technisch directeur van de Tour de France, reageerde in l’Équipe dat hij nog geen klachten had ontvangen. “Natuurlijk heb ik ze gelezen, maar officiële klachten hebben we nog niet ontvangen. Het rijgedrag van de motards lijkt me ook onberispelijk. We hebben onze motorrijders een reminder meegestuurd voorafgaand aan de Tour de France, maar tot zover lijken ze zich er, wat ons betreft, zich er keurig aan te houden.”

Door Maarten Elst