PVDA wil dat minister De Block farmabedrijf dagvaardt om levensreddend medicijn te leveren

Bron © BELGA

Foto: VUM

De PVDA eist dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in kortgeding naar de rechter stapt om farmabedrijf GSK te verplichten het antibioticum Clamoxyl IV te leveren. Dat meldt de extreemlinkse partij. Het kabinet-De Block countert de kritiek van PVDA en zegt dat een kortgeding de onbeschikbaarheid van het medicijn op zich niet oplost.

Het geneesmiddel Clamoxyl IV (voor intraveneuze toediening) is door een stockbreuk bij producent GSK sinds 12 maart niet meer beschikbaar in België. “Dat geneesmiddel is voor een reeks levensbedreigende aandoeningen, zoals endocarditis (een ontsteking van de binnenkant van de hartspier en de hartkleppen), meningitis (hersenvliesontsteking) of sepsis bij kinderen (een veralgemeende ontsteking met shock) de eerst aangewezen behandeling. De firma GSK zou dit jaar maar 40 pct produceren van de hoeveelheid die elk jaar nodig is”, zegt Anne Delespaul, gezondheidsspecialiste van de PVDA.

GSK is volgens de PVDA wettelijk verplicht te zorgen voor de continuïteit van de levering van Clamoxyl IV. Daarom eist de partij dat minister De Block het farmabedrijf onmiddellijk in gebreke stelt en dagvaardt in kortgeding op basis van de Wet op de Geneesmiddelen van 1964. De minister kan zware dwangsommen eisen per dag dat dit geneesmiddel onbeschikbaar blijft, luidt het.

De Block: “Naar de rechter stappen lost niets op”

Het kabinet-De Block nuanceert de de kritiek en de oproep van PVDA. Zo zijn er volgens De Block al maatregelen getroffen en volgt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) de situatie op de voet. Het FAGG heeft bijvoorbeeld al stappen gezet, zoals het verspreiden van richtlijnen voor het rationeel gebruik van Clamoxyl en voor het gebruik van alternatieven. Naar de rechter stappen of een dwangbevel indienen lost volgens het kabinet-De Block de huidige onbeschikbaarheid van het medicijn ook niet op.

De Open VLD-minister weerlegt ook dat de generische varianten van Clamoxyl niet worden terugbetaald. “Dat is niet correct: generische varianten van Clamoxyl IV zijn in België niet op de markt”, klinkt het.

Door jvh