Populaire burgemeester neemt het in verkiezingen op tegen Taiwanese presidente

Bron © BELGA

Han Kuo-yu Foto: AP

Bij de presidentsverkiezingen in Taiwan wil de oppositiepartij Kwomintang uitpakken met de 62-jarige Han Kuo-yu als uitdager van de regerende presidente Tsai Ing-wen. De populaire burgemeester van de havenstad Kaohsiung haalde het bij een interne stemming in de partij van de Taiwanese miljardair Terry Gou, de baas van het met iPhone gelieerde bedrijf Foxconn en drie andere tegenstanders.

Han behaalde 44 procent van de stemmen, de miljardair moest het met slechts 27 procent van de stemmen stellen. De opmars van Han Kuo-yu in amper zeven maanden is opmerkelijk, temeer omdat de stad Kaohsiung van oudsher een bolwerk van de regerende Democratische Progressieve Partij (DPP) was. Net zoals de Kwomintangpartij staat ook Han voor een toenadering met China.

Verkiezingen in Taiwan draaien gewoonlijk rond de vraag hoe men zich zal verhouden tot China. De communistische leiding van China ziet Taiwan als een deel van de Volksrepubliek. Ook dreigt China soms met een gewelddadige verovering van het eiland.

Sinds de verkiezing van presidente Tsai heeft China de druk op Taiwan nog opgevoerd. Maar haar standvastige houding doet haar populariteit bij de 23 miljoen Taiwenezen groeien. Ook de toenemende druk van China vergroot haar aanhang bij de Taiwanezen.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent