Duitse “Dokter Dood” die betrokken was bij dood van Vlaamse vrouw krijgt twee jaar voorwaardelijk

Bron © BELGA

Klaus Ross (linksboven), Leentje Callens (linksonder), en de praktijk van Ross in Duitsland. Foto: rr

Beveren-Waas -

De “natuurgenezer” Klaus Ross is maandag in de rechtbank in het Duitse Krefeld veroordeeld voor zijn rol in de dood van drie patiënten, onder wie een Belgische vrouw. De man kreeg twee jaar voorwaardelijk, een jaar minder dan de openbare aanklager had geëist.

Klaus Ross behandelde in 2016 kankerpatiënten in het Duitse dorpje Bracht, vlakbij de zuidoostelijke Nederlandse stad Roermond. Twee vrouwen en een man overleden na deze behandeling. Onder hen een 55-jarige vrouw uit Beveren.

LEES OOK. Ook Vlaamse gruwelijk omgekomen door Duitse ‘Dokter Dood’: “Ze schokten, hadden veel pijn en konden niet meer lopen”

Volgens justitie overleed het drietal als gevolg van een forse overdosis van het alternatieve middel 3-broompyruvaat, een glucoseremmer. Dat preparaat was in 2016 niet goedgekeurd als geneesmiddel, ook al was het gebruik niet strikt verboden. Volgens de Duitse justitie had Ross een ongeschikte weegschaal gebruikt en het middel veel te hoog gedoseerd. “Hij ging om met een levensgevaarlijke stof”, aldus de openbare aanklager, die drie jaar voorwaardelijke celstraf eiste.

Volgens zijn advocate ging Ross echter “te goeder trouw” te werk. “Hij was professioneel en betrokken”. Als verzachtende omstandigheid haalde ze bovendien aan dat “zijn vrouw hem heeft verlaten, zijn zoon met hem heeft gebroken en hij aan de grond zit.”

De rechter achtte Ross desondanks schuldig, en veroordeelde hem tot twee jaar voorwaardelijke celstraf. De man barstte daarop in tranen uit en verklaarde “vreselijk veel spijt te hebben” van wat er allemaal was gebeurd.

Door jvh