Identiteitscontrole in Rozebroeken voor alle 12-plussers

Gent -

LAGO, het moederbedrijf van het Rozebroeken-zwembad, verplicht alle zwemmers ouder dan 12 jaar om zich vanaf nu te registeren. Het is de opvallendste maatregel in een nieuw actieplan, na enkele incidenten rond overlast en grensoverschrijdend gedrag.

De zwembaddirectie stelde het nieuwe actieplan vandaag voor aan de Gentse sportschepen Sofie Bracke. De nieuwe maatregelen worden opgedeeld in drie delen: meer ogen op het terrein, het bijstellen van de handelingsprotocollen en de opleiding van de medewerkers, én een verplichte bezoekersregistratie van iedereen ouder dan 12.

Sinds vorige zaterdag is er al een extra redder aanwezig, die zich vooral focust op de zone van de glijbanen. Er zijn ook twee extra veiligheidsmensen aanwezig, zij houden de ogen gericht op de ingang aan het onthaal en de ingang van het recreatiebad. De medewerkers krijgen in een opleiding de nieuwe handelingsprotocollen ingelepeld. Die moeten ze volgen bij elke vorm van overlast. Voor grensoverschrijdend gedrag is er een apart protocol. De Rozebroeken-ploeg zal regelmatig opleidingen krijgen, binnenkort wordt er alvast één georganiseerd rond grensoverschrijdend gedraag. Stad Gent werkt hieraan mee. Omdat blijkt dat de overlast vaak wordt veroorzaakt door jonge tieners zullen die vanaf nu hun identiteitskaart moeten voorleggen. De kassier of kassierster zal na inscannen een kleurcode zien, die aangeeft of de jongere wél of niet het zwembad binnen mag. Personen die voor overlast zorgen kunnen in de toekomst geweigerd worden.”

Sofie Bracke: ““Ik kan me voorstellen dat heel wat Gentenaars zullen schrikken van die verplichte bezoekersregistratie vanaf 12 jaar”, aldus Sofie. “LAGO voert deze maatregel in omdat uit eerdere feiten blijkt dat het soms heel jonge tieners zijn die betrokken waren bij de overlastmeldingen van de voorbije tijd. Dan zijn helaas soms maatregelen nodig om je doel te bereiken: namelijk dat vrouwen, kinderen en gezinnen, kortom: alle Gentenaars een fijne tijd kunnen hebben in Rozebroeken.”

Door Jan Claeys