De Tour in 60 seconden: Van Aert wint sprint van veertig renners na waaierrit. Pinot, Fuglsang, Uran en Porte verliezen meer dan anderhalve minuut

Wat een saaie sprintetappe in de Tour de France leek te worden, draaide uit op één van de meest sensationele ritten van deze Ronde van Frankrijk. De tiende etappe tussen Saint-Flour en Albi werd een onverwachte triomftocht voor Wout van Aert. En een “journée de merde” voor Tibaut Pinot en enkele andere favorieten.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Hoe verliep de etappe?

In twee delen. Zes vluchters kozen snel het hazenpad: Berhane (Cofidis), Würtz Schmidt (Katjoesja), Gallopin (AG2R), Eiking (Wanty-Gobert) en Turgis (Total Direct Energie), Schär (CCC). Michael Matthews probeerde ook even om met een ploegmaat de overstap te maken, maar die zagen snel het nutteloze van hun inspanning in. Deceuninck-Quick Step, Astana en Bora-hansgrohe lieten begaan. De voorsprong steeg snel naar drie minuten. Eiking bezorgde de ploegkas van Wanty-Groupe Gobert 1500 euro door de tussensprint te winnen. De etappe kabbelde verder. Het eerste uur werd amper 39 km afgelegd, na twee uur bedroeg het gemiddelde 43 km/u. Een nieuwe wandelrit met als slot een massasprint leek in de maak.

Klik hier voor onze digitale Tourgids Tot Ineos op 70 km van de streep met een tempoversnelling het peloton in twee stukken deed breken. De zijwind was daar nog niet sterk genoeg. In Graummont, op 35 km van de streep stond de wind nog beter. Education First, Deceuninck-Quick Step en Ineos waren de aanzetters voor een heuse waaieroorlog. Ook Bora-Hansgrohe, Sunweb en Movistar misten de slag niet. De tweede waaier met Pinot, Fuglsang, maar ook sprinters Groenewegen en Kristoff naderde op 15 km van de streep terug tot 13 seconden, maar dan knakte de veer. Vijf kilometer verder bedroeg de achterstand al meer dan een minuut. De eerste waaier met daarbij 43 renners trok naar de sprint: daarbij Viviani, Ewan, Sagan, Matthews, Trentin, Colbrelli, Philipsen en Van Aert om de sprint te beslechten. Intussen was het gemiddelde gestegen naar 45,05 km/u. (lees hier het volledige ritverslag)

De laatste kilometer?

Die werd gedomineerd door Sunweb dat vier renners mee had in de eerste waaier om Matthews te piloteren. Caleb Ewan zat in het wiel van zijn landgenoot perfect geplaatst. Matthews wachtte met aanzetten tot op 200 meter van de streep, maar intussen waren Van Aert en Viviani al langs links gepasseerd. De laatste 150 meter was een beklijvend duel tussen Van Aert en Viviani. De Italiaan kwam langszij, maar verloor met enkele millimeters, tot ongeloof van Viviani. Hij had met Alaphilippe, Mas, Asgreen, Lampaert en Richeze vijf helpers mee. Van Aert moest het in zijn eentje rooien. Want klassementsman Steven Kruijswijk hield zich afzijdig.

Wat deden de favorieten?

Van de top tien voor de start van de rit, blijven maar vijf renners meer over. Thibaut Pinot miste de slag om de waaiers, alsook Jakob Fuglsang, George Bennett, Richie Porte en Rigoberto Uran. Opvallend, want zijn ploegmaats van Education First hadden de waaier opgestart.

De schade was enorm. Pinot – de derde uit de stand – verloor 1’40”. Hetzelfde lot was Bauke Mollema, Rigoberto Uran, Richie Porte en Jakob Fuglsang beschoren. Mikel Landa en Guillaume Martin kwamen 2’09” na Wout van Aert over de streep. George Bennett – voor de rit nog op plaats vier – verloor zelfs meer dan 9 minuten. Bij Jumbo-Visma zetten ze na de rustdag meer dan ooit alles op Steven Kruijswijk (bekijk hier alle tijdsverschillen).

Wat deden de Belgen?

Yves Lampaert was een van de motors van de waaiervorming. Naast hem en winnaar Wout Van Aert zaten met Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Jasper Philipsen in totaal vijf Belgen in de eerste waaier. Opnieuw noteerden we vier Belgen in de top tien. Voor het eerst sinds de Tour van 2007 pakt België drie ritzeges. Toen zorgden Gert Steegmans en twee keer Tom Boonen voor het Belgische succes.

Is er iets dat u nog moet weten?

Ook Mikel Landa verloor tijd. De Bask liet zich voor een keer niet verrassen in het geweld van de wind, maar kwam ten val op 20 km van de streep en verloor daardoor de aansluiting met de eerste waaier. Pech voor de Bask. Net als in zijn vorige grote rondes trekt hij naar het hooggebergte met een niet meer te overbruggen tijdsachterstand.

Rituitslag:

1. Wout van Aert

2. Elia Viviani

3. Caleb Ewan

4. Michael Matthews

5. Peter Sagan

6. Jasper Philipsen

7. Sonny Colbrelli

8. Matteo Trentin

9. Oliver Naesen

10. Greg Van Avermaet

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Klassement

1. Julian Alaphilippe

2. Geraint Thomas +1’12”

3. Egan Bernal +1’16”

4. Steven Kruijswijk +1’27”

5. Emanuel Buchmann +1’45”

6. Enric Mas +1’46”

7. Adam Yates +1’47”

8. Nairo Quintana +2’04”

9. Dan Martin +2’09”

10. Giulio Ciccone +2’32”

Bekijk hier het volledige klassement!

Beeld van de dag

De ontlading van Van Aert, de verbazing en het ongenoegen van Viviani en de bewonderin van Naesen: dit beeld zegt alles

De Tour in 60 seconden: Van Aert wint sprint van veertig renners na waaierrit. Pinot, Fuglsang, Uran en Porte verliezen meer dan anderhalve minuut
Door Bram Vandecapelle